News

Komentari 0

Premijer Plenković uputio pismo čelnicima država članica i EK za ulazak u ERM II

Premijer Plenković uputio pismo čelnicima država članica i EK za ulazak u ERM II

Hrvatska je početkom srpnja prošle godine dobila službenu potvrdu Eurogrupe o prihvaćanju pisma namjere za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju te pripadajućeg akcijskog plana s reformskim mjerama

Premijer Andrej Plenković uputio je pismo čelnicima država članica i Europskoj komisiji za potporu ulasku Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), u kojem je naglašeno kako je cilj ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u srpnju ove godine, izvijestili su u utorak iz Vlade. 

- Sve mjere i obveze u potpunosti su ispunjene početkom svibnja, i prije predviđenoga roka, a dodatna potvrda Hrvatske spremnosti za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju uslijedila je nakon prošlotjedne potvrde Europske središnje banke da je temeljem sveobuhvatne procjene pet hrvatskih banaka, ustanovljeno da ni u jednoj nema kapitalnih nedostataka - ističe se u priopćenju Vlade. 

Hrvatska je početkom srpnja prošle godine dobila službenu potvrdu Eurogrupe o prihvaćanju pisma namjere za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju te pripadajućeg akcijskog plana s reformskim mjerama. Akcijski plan s preuzetim obvezama se morao u potpunosti ispuniti kako bi Hrvatska bila u mogućnosti ući u ERM II - mehanizam nadzora koji prethodi uvođenju eura kao službene valute.

- Da je Hrvatska preuzetu obveze provodila predano i sukladno planiranoj dinamici, prepoznale su i međunarodne financijske institucije, uključujući agencije za dodjelu kreditnog rejtinga. To je bio i jedan od glavnih razloga zbog kojeg su agencije Fitch (u travnju i lipnju) te S&P; (u svibnju) zadržali Hrvatski kreditni rejting na investicijskoj razini, unatoč utjecaju pandemije koronavirusa i očekivanog jakog gospodarskog pada - podsjećaju iz Vlade.

S obzirom na to da je pozitivna ocjena našeg zahtjeva za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju od iznimne gospodarske, financijske i političke važnosti za zemlju, predsjednik Vlade Plenković uputio je pismo predsjednicima Vlada država europodručja, predsjednici Europske komisije, predsjedniku Europskog vijeća te predsjednici Europske središnje banke, "u kojemu je naglašeno da je cilj Hrvatske ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u srpnju 2020.", ističe se u priopćenju. 

- Od svih država EU izvan europodručja Hrvatska je najmanja po broju stanovnika ali i najeuriziranija. Analiza ekonomskih koristi i troškova uvođenja eura pokazala je da je Hrvatskoj u interesu započeti proces uvođenja eura bez odgode te da će koristi od uvođenja eura biti značajne i trajne. Zato smo u proces ulaska u europodručje ušli strateški i osmišljeno, što potvrđuje izrada 'Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj' još u listopadu 2017., koju je Vlada usvojila u svibnju 2018. - zaključuje se u priopćenju Vlade o pismu premijera za potporu ulasku Hrvatske u ERM II i Bankovnu uniju. 

Najčitaniji članci