Obavijesti

News

Komentari 23

Jadranki Kosor se žuri donijeti proračun jer se boji Sanadera?

Jadranki Kosor se žuri donijeti proračun jer se boji Sanadera?
3

Sabor će o proračunu raspravljati već u utorak. Vladi Jadranke Kosor se očito žuri. U kuloarima se priča da bi Sanader Vladu mogao rušiti upravo na proračunu

VIDEO

Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak najavio je da će rasprava o prijedlogu proračuna za 2011. godinu biti u utorak u 15 sati. Iako Vlada javnosti nije predstavila prijedlog proračuna, niti je on uvršten na dnevni red Sabora, za utorak ujutro već su zakazani pojedini saborski odbori koji bi trebali raspraviti o ovoj temi, što je presedan u dosadašnjoj praksi. Banski dvori javnosti bi prijedlog proračuna trebali predstaviti u ponedjeljak, jer će se koalicijski partneri oko ove teme usuglašavati tijekom vikenda, a sastat će se ako za to bude potrebe. 

Matković poremetila planove Vlade? 

Vladi Jadranke Kosor se očito žuri, što prije odraditi ovaj posao. U saborskim kuloarima razlog za to vide u pričama da Ivo Sanader, nakon povratka svoje nekadašnje bliske suradnice Biance Matković u saborske klupe, planira osnovati klub nezavisnih zastupnika i rušiti Vladu upravo na proračunu. Smatraju da se zbog toga i odugovlači s razrješenjem Matković s mjesta državne tajnice Ministarstva gospodarstva iako je ona na to mjesto podnijela ostavku i predsjednika Sabora Luku Bebića obavijestila da želi aktivirati mandat. Iako je Sanader demantirao nagađanja da planira osnovati klub nezavisnih i da će rušiti većinu koju je stvarao, HDZ mu očito ne vjeruje i igra oprezno. Da bi se proračun izglasao vladajuća većina mora imati 77 zastupničkih ruku. Za sada Jadranka Kosor ima potporu 82 zastupnika. Kada bi Sanader i želio srušiti Vladu na ovoj temi uz sebe mi morao imati još petoricu istomišljenika iz vladajuće kvote.

'Proračun neće probiti limit od 120 milijuna kuna'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Proračun za 2011. godinu neće probijati limit od 120 milijardi kuna, rekao je čelnik HSS-a Josip Friščić. Upitan zašto se vladajući žure s donošenjem tog dokumenta odgovara:
- Nije to neka posebna žurba. S pripremama prijedloga proračuna krenulo se od trenutka kad smo usvojili rebalans za ovu godinu. Mislim da je dobro zbog javnosti, Sabora, ali i proračunskih korisnika da se zna što nas čeka i da stvorimo bolje ozračje za razliku od ranijih godina kada se za odrađivanje tog posla čekali zadnji rokovi - rekao je.
Tvrdi da među koalicijskim partnerima nema spornih točaka. Iznio je i stav HSS-a kada je u pitanju ukidanje nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, što smo dužni učiniti najkasnije do trenutka ulaska Hrvatske u EU.
- Mi zagovaramo da ovo što je sada nulta stopa bude na pragu 5 posto. Ali, jednako je važno da se paralelno s tim smanje i neke stope PDV-a za potrošačka dobra - rekao je Friščić, ali nije precizirao koje bi se to stope trebale smanjiti.

SDP: Parlament HDZ-u služi kao glasačka mašinerija

Na postupak vladajućih koji će u ponedjeljak javnosti predstaviti proračun, a da će Sabor o njemu raspravljati samo dan kasnije za SDP je dokaz da Hrvatska nije parlamentarna demokracija, već da da se država vodi po kancelarskom modelu. Njihov stav je da vladajući na ovaj način žele izbjeći argumentiranu raspravu o navedenoj temi.
- Osam godina smo svjedoci da parlament HDZ-u služi isključivo kao glasačka mašinerija i pokriće za Vladinu nesposobnost. Nažalost, kako se bliži kraj mandata takvo ponašanje postaje sve učestalije - kažu u SDP-u.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje