Premijerov otac založio se za pedofila: Pala vlada na Islandu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 16

Premijerov otac založio se za pedofila: Pala vlada na Islandu

Premijerov otac založio se za pedofila: Pala vlada na Islandu
1

Odlazeća liberalna stranka "Svijetla budućnost" je kao razlog izlaska iz koalicije s konzervativcima i liberalnom Reformističkom strankom navela "kršenje povjerenja"

VIDEO

Islandski premijer pozvao je u petak na prijevremene izbore nakon što je jedna stranka vladajuće koalicije napustila vladu oformljenu prije manje od devet mjeseci.

Odlazeća liberalna stranka "Svijetla budućnost" je kao razlog izlaska iz koalicije s konzervativcima i liberalnom Reformističkom strankom navela "kršenje povjerenja" nakon što je konzervativna Stranka neovisnosti premijera Bjarnia Benediktssona navodno pokušala prikriti skandal u koji je uključen njegov otac.

Island je sada suočen s drugim prijevremenim izborima u manje od godinu dana.

"Izgubili smo većinu i ne vidim da bi je mogli vratiti. Pozivam na izbore", kazao je premijer i dodao da bi se izbori mogli održati u studenome.

Sada je na predsjedniku države Gudniju Johanessonu da donese odluku o novim izborima.

Otac premijera Benedikt Svensson je ministarstvu pravosuđa napisao preporuku za svog prijatelja - osuđenog pedofila Hjaltija Sigurajona Haukssona u kojoj traži da mu se izbriše kriminalni dosje. Ministrica Sigridur Andrsen je prvo odbila otkriti tko je napisao pismo preporuke, ali je to učinila pod pritiskom parlamentarnog odbora.

Premijer tvrdi da je koalicijske partnere o tome obavijestio kada je to mogao legalno učiniti. S druge strane, Benedikt Svensson u međuvremenu se ispričao zbog svog pisma preporuke osuđenom dječjem silovatelju kojeg je opisao kao "starog prijatelja". Dodao je da mu je Hauksson donio gotovo pismo koje je samo potpisao.

Islanđani su posebno zgroženi jer je Hauksson zloglasni pedofil koji je silovao vlastitu pokćerku svaki dan, punih 12 godina. Hauksson je 2004. osuđen na pet i pol godina i sada je na slobodi.

Po islandskom zakonu, teški kriminalci poput Haukssona trajno gube određena građanska prava poput kandidiranja na izborima, natjecanja za određene državne poslove ili odvjetničkog rada. Međutim, islandski pravni sustav predviđa mogućnost povrata ovih prava za osuđenike koji prilože tri pisma preporuke od "osoba dobrog karaktera". 

Rejkyavik Grapevine je razgovarao sa Haukssonovom žrtvom i koja je mogućnost da njen očuh bude rehabilitiran nazvala "nadrealnom."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...
Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'
KAKO SMO OTJERALI STRUČNJAKA

Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. William Novick dolazio je u vrijeme rata i operacijama spasio više od 600 hrvatske djece. Otjerali su ga. Znalo se da Novick ne uzima 'plave kuverte'. O svemu govore tadašnji akteri