News

Komentari 39

'Premijerovu poziciju ojačalo bi da potraži mišljenje Sabora'

'Premijerovu poziciju ojačalo bi da potraži mišljenje Sabora'

ČEKA SE TIMOV POTEZ: Premijeru Tihomiru Oreškoviću zakon ostavlja mogućnost da o prijedlogu smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića prethodno traži mišljenje Sabora

Smjena ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića još je na čekanju. Na potezu je premijer Tihomir Orešković, koji je najavio da će odluku o prijedlog predsjednice države donijeti ovaj tjedan.

No s druge strane, neslužbeno se od njemu biskih ljudi moglo čuti da će on potpis staviti, ali tek za mjesec dana. Iz Ureda predsjednice ni jučer nije bilo dodatnog pojašnjena odluke o razrješenju Lozančića. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, premijer prije odluke o razrješenju može, ali ne mora, zatražiti mišljenje Sabora. Josip Salapić (HDSSB) smatra da se nadležni Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost treba što prije konstituirati te da bi premijer, zbog delikatne situacije, trebao iskoristiti zakonsku mogućnost. S obzirom na to da vladajući ne prihvaćaju prijedlog oporbe da se za šefa odbora imenuje Ranko Ostojić, a SDP najavljuje da od prijedloga neće odustati, odluči li se premijer na ovaj potez, cijeli proces mogao bi se otegnuti. Odvjetnik Anto Nobilo ističe da premijer, koji nema izvornu političku snagu, nije u sjajnoj poziciji i smatra da će u ovom slučaju vjerojatno popustiti.

- Premijer ima manevar, otići u Sabor i zatražiti mišljenje. To bi po mom bio potez koji bi premijera ojačao u našoj percepciji i pokazao da nije samo figura - izjavio je Nobilo za N1.
Ustvrdio je i da Lozančić nije imao obvezu obavijestiti predsjednicu o mjerama nego ima obvezu obavještavati je o činjenicama bitnim za nacionalnu sigurnost.

- Vjerojatno je povrijeđen ego predsjednice. Znamo da nova vlast želi ravnatelja SOA-e. Most i HDZ su čak i pregovarali o tome kome će prispasti SOA - rekao je Nobilo.

U obranu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović stao je Nikola Brzica, član HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost i Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice. Brzica smatra da predsjednica ne treba javnosti objašnjavati zašto traži smjenu Dragana Lozančića.

- Predsjednica je navela da je kršen zakon. Ako je to tako, to je kršenje demokratske prakse i razlog za smjenu - rekao je.
Spin je, navodi Brzica, da HDZ želi ovladati tajnim službama.

Najčitaniji članci