Obavijesti

News

Komentari 28

Preminuo je pater Antun Cvek: Zvali su ga 'dobri duh Zagreba'

Preminuo je pater Antun Cvek: Zvali su ga 'dobri duh Zagreba'
1

Poznati socijalni radnik i humanitarac umro je noćas u Zagrebu. On je duboko dirnut bijedom koju proživljavaju neki zagrebački siromasi prije 40 godina počeo pomagati potrebitima u metropoli

VIDEO

Antun Cvek (84), svećenik Družbe Isusove, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i nemoćnih, dobri duh Zagreba, kako ga često nazivaju, umro je noćas u Zagrebu. Pokop velikoga humanitarca, koji je život posvetio pomaganju bolesnima i siromašnima, je u četvrtak u 15.50 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.  Misa zadušnica održat će se u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici.

Godinama je svakodnevno pater Antun Cvek posjećivao siromašne i donosio im hranu ili sitnice koje ih vesele. Dok god ga je služilo zdravlje nemoćnima je cijepao drva i popravljao kvarove po kući. 

cvek

Sve je počelo 1969. na Božić kad je susreo nepokretnu staricu koja je sama živjela. Kad se zaredio, osnovao je katoličku karitativnu udrugu “Kap dobrote”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Moramo biti zu jedni za druge'

Članovi “Kapi dobrote” su dobrovoljci kojima je cilj svojim djelovanjem ublažiti nevolje i nedaće starijih, bolesnih i napuštenih osoba koje žive na području Zagreba i šire, osobito u vlažnim i hladnim podrumima ili potleušicama. 

A pater Antun Cvek, u svojstvu prvog među jednakima, stvarao je povjerenje i zajedništvo između onih kojima se pomaže. 

- Ako sam nešto dobro napravio, to je Božje djelo. Instrumenti smo Božje ljubavi i njegove milosti. Moramo biti jedni za druge, zdravi za bolesne, mlađi za starije - kazao je svojedobno za 24 sata.

Rođen je u Bizeku 1934. godine, gdje je završio prva četiri, dok druga četiri razreda osnovne škole završava u Vrapču. Završio je školu učenika u privredi gdje je izučio zanat za autolimara. Naknadno je uz rad u ZET-u upisao i završio i srednju ekonomsku školu. U novicijat Družbe Isusove otišao je 1967. godine. Nakon novicijata studirao je filozofiju i teologiju, a 1974. godine zaređen je za svećenika.

Primjer pravog kršćanskog rada

U Župi presvetog Srca Isusova, pri Bazilici u Palmotićevoj ulici u Zagrebu 1969. osnovao je tzv. "Prvu karitativnu grupu" za posjete potrebitima. U isto vrijeme osniva i "Zajednicu kršćanske ljubavi" kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu.

cvek

Pater koji je živio za ljude u nevolji oduvijek je bio primjer pravog kršćanskog rada.

- Imao sam priliku upoznati buduću sveticu, majku Terezu iz Kalkute, kad je bila u Zagrebu. Ona mi je rekla da ne trebamo ići u Indiju kako bismo susreli najveće siromahe jer da ih imamo i ovdje, pred nosom, u centru Zagreba - kazao je pater Cvek.

Dobitnik je brojnih nagrada i prizanja poput "Reda Danice Hrvatske" 2007. godine, nagrade "Ponos Hrvatske" 2008. Dobio je godišnju nagradu Crvenoga križa "Milosrdni Samaritanac" 2010., a 2012. je nominiran i za osobu godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag