News

Komentari 31

Preminuo poznati hrvatski infektolog: Promijenio je način na koji se borimo protiv virusa

Preminuo poznati hrvatski infektolog: Promijenio je način na koji se borimo protiv virusa

Doktor Ivan Janko Vodopija bio je specijalist infektologije, bavio se imunizacijom te je iskorijenio poliomijelitis. Bio je svjetski priznat stručnjak

Poznati hrvatski liječnik Ivan Janko Vodopija, čiji su skraćeni postupak cijepljenja poznat kao Zagrebačka shema prihvatili Pasteurov institut u Parizu i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), preminuo je u četvrtak u 97. godini života u Zagrebu, objavilo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD). 

Vodopija je rođen 1925. u Somboru. Studij medicine završio je u Zagrebu 1950., a specijalizaciju iz infektologije 1955. U Londonu se usavršavao iz tropske medicine. Od 1955. do 1991. radio je u Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba, današnjem Nastavnom zavodu  "Andrija Štampar". Bio od 1969. voditelj Odjela za epidemiologiju te profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu. 


 Kao stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) djelovao je u Tajlandu, Kongu i Liberiji, gdje je suzbijao tropske i druge zarazne bolesti.  Posebno se bavio postupcima imunizacije. Unaprijedio je rad antirabične službe sudjelujući u razvijanju novih generacija cjepiva protiv bjesnoće. 

Od 1995.–2002. bio je predsjednik Nacionalnoga zdravstvenog vijeća Ministarstva zdravstva RH. Tijekom Domovinskog rata organizirao je epidemiološku službu za zaštitu od infekata kod prognanika i izbjeglica, za što je 1997. dobio Nagradu Ministarstva obrane RH. Za iskorjenjivanje poliomijelitisa dobio je priznanje od WHO 2004. Dobitnik je i Nagrade grada Zagreba.
 Bio je izvrstan poznavatelj hrvatske povijesti i strastveni ljubitelj hrvatske kulture.
Pogreb prof. Vodopije bit će u utorak, 3. kolovoza na zagrebačkom groblju Mirogoj u 10 sati.