Obavijesti

News

Komentari 16

Preminuo poznati nizozemski novinar Peter R. de Vries: Upucali ga u Amsterdamu

Preminuo poznati nizozemski novinar Peter R. de Vries: Upucali ga u Amsterdamu

Peter R. de Vries izvještavao je o najvećim kriminalnim slučajevima u Nizozemskoj u novijoj povijesti. Bio je iznimno predan neriješenim slučajevima i pružao podršku obiteljima žrtava

Nizozemski reporter Peter R. de Vries preminuo je u 64. godini nakon što su na njega pucali u Amsterdamu 6. srpnja, prenosi Al Jazeera

"Peter se borio do kraja, ali nije uspio dobiti ovu bitku. Umro je okružen ljudima koji ga vole", rekla je njegova obitelj u izjavi koju je objavio RTL, mreža za koju je radio de Vries.

De Vries (64) je bio teško ranjen u pucnjavi 6. srpnja u Amsterdamu i zadobio je ozljede glave. Policija je u vezi s tim napadom uhitila troje ljudi, uključujući osumnjičenog za napad. 

Napadač je pucao u de Vriesa na području trga Leidseplein nakon što je napustio TV studio gdje je malo prije toga sudjelovao u izravnom televizijskom javljanju.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema odmah je rekla da su njegove ozljede jako teške i da se de Vries "bori za život". 

De Vries je bio iznimno predan izvještavanju o neriješenim slučajevima i pružao je podršku obiteljima žrtava. Istražio je više od 500 ubojstava i bio ključna osoba u rješavanju brojnih zaboravljenih slučajeva.

Vjernici protestantske crkve napali novinare u Nizozemskoj
Vjernici protestantske crkve napali novinare u Nizozemskoj

De Vries je svoju karijeru započeo kao pripravnik u najvećim nizozemskim dnevnim novinama De Telegraaf. Kao mladi novinar 1983. pratio je otmicu Freddyja Heinekena, magnata poznatog brenda piva. To je bio početak njegove karijere kao kriminalističkog novinara.

Radio je u brojnim magazinima i novinama, a kasnije je dobio i vlastitu televizijsku emisiju koja se emitirala 17 godina. Osvojio je nagradu Emmy 2008. godine za izvještavanje o slučaju Natalee Holloway, Amerikanke koja je nestala na Arubi 2005. i vjerovalo se da ju je ubio Nizozemac.

Napad na njega izazvao je bijes diljem Europe. Nizozemski premijer Mark Rutte napad na de Vriesa nazvao je "napadom na slobodno novinarstvo". Nizozemski kraljevski par, koji je bio u posjetu Berlinu u to vrijeme, izjavio je da je šokiran. 

"Novinari moraju biti u mogućnosti obavljati svoj posao slobodno i bez prijetnji", objavili su kralj Willem-Alexander i njegova supruga Maxima na Facebooku. 

Europski čelnici Charles Michel i David Sassoli također su bili osudili napad na de Vriesa. 

"Ovo je napad na novinarstvo i napad na naše demokratske vrijednosti i vladavinu prava", objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na Twitteru. 

"Neumorno ćemo nastaviti braniti slobodu tiska", naveo je Michel.

Predsjednik Europskog parlamenta Sassoli rekao je da su mediji okosnica demokracije. "Napadi na novinare su napadi na sve nas", kazao je Sassoli.

De Vries za sobom ostavlja suprugu i dvoje djece.