News

Komentari 0

Prepoznajete li ove muškarce? Karlovačka policija traži pomoć zbog računalnih prijevara

Prepoznajete li ove muškarce? Karlovačka policija traži pomoć zbog računalnih prijevara

Iz PU brodsko-posavske također izviještavaju o slučaju prijevare, i to preko društvenih mreža. Muškarac je uplatio novac misleći da poznanica treba pomoć. Dva dana kasnije shvatio je da je bila riječ o lažnom profilu

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krađe i računalne prijevare na području Karlovca policija traga za nepoznatim muškim osobama. Na fotografijama su osobe za koje se pretpostavlja da raspolažu saznanjima o navedenim kaznenim djelima.

- Pozivamo građane da, ukoliko imaju korisne informacije o osobama s fotografija, o tome obavijeste Policijsku postaju Karlovac ili nam se jave na broj 192. Također građani informacije mogu dostaviti i putem e-mail adrese karlovacka@policija.hr - kažu u policiji.

Iz PU brodsko-posavske također izvještavaju o sličnom kaznenom djelu.

Naime, u Policijskoj postaji Nova Gradiška u srijedu je zaprimljena prijava za kazneno djelo prijevare. Kako navode u priopćenju, 59-godišnjak je 21. veljače u jutarnjim satima putem društvene mreže dobio poruku s profilom osobe koju inače poznaje. U porukama je osoba zatražila da joj putem kupona 'Paysafecard' uplati bonove u iznosu ispod dvije tisuće kuna. Nakon uplate dobio je poruku da uplata nije prošla te je potrebno ponovno uplatiti isti iznos, što je i učinio.

Dva dana poslije 59-godišnjak je nazvao poznanicu, koja mu je rekla da od njega nije ništa tražila. Shvatio je shvatio da je prevaren i oštećen za nekoliko tisuća kuna. Kriminalističko istraživanje, odnosno potraga za počiniteljem kaznenog djela je u tijeku.

"Vezano uz spomenuti slučaj i preuzimanja osobnih podataka stvarnih osoba stvaranjem novih 'kloniranih' profila, policijski službenici upozoravaju građane koji koriste društvene mreže, da budu oprezni. Takve profile je vrlo lako napraviti, te se osoba dovodi u zabludu da komunicira s poznanikom, dok u stvarnosti ostvaruje komunikaciju s počiniteljem kaznenog djela. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti ukoliko se od vas traže uplate. Kontaktirajte svoju poznanicu ili poznanika putem telefona te provjerite da li uistinu treba vašu pomoć. Ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju događaj prijavite policiji na broj 192.", apeliraju iz policije.

Najčitaniji članci