News

Komentari 72

Prepoznala silovatelja: 'Imao je pištolj, pitao je jesam li trudna'

Prepoznala silovatelja: 'Imao je pištolj, pitao je jesam li trudna'

Izvadio je i pištolj s kojim je psa ubio prije toga. Pitao me je da li sam trudna jer ako jesam znači nosim Ustašu. Rekla sam da nisam trudna, ispričala je Vukovarka za Provjereno Nove TV

Prije par mjeseci gledatelji su u Provjerenom svjedočili priči o mladoj ženi koja traži svog oca, nestalog 1991. za čiji je nestanak, odgovorno tvrdi, kriv Jovan Radan - tadašnji pripadnik srpske paravojne postrojbe teritorijalne obrane Vukovara. Gledajući taj prilog, sugovornica iz večerašnjeg priloga, prepoznala je, tvrdi, svog silovatelja – tog istog Jovana Radana.

Protiv njega je prije nekoliko godina u Hrvatskoj pokrenuta istraga, međutim kako se nije odazivao na pozive, DORH je istragu prekinuo. 

1991. Vukovarci su u Veleprometu odvajani po nacionalnosti. Srbi ili oni koji su imali rodbinu po Srbiji dobivali su propusnice i spašavali su se iz grada. Ona, kao i druge Hrvatice - bivale su dodjeljivane srpskim civilima kao sluškinje. Dok je čistila i čekala da u praznu kuću na Sajmištu dođu srpski civili, u dvorište kuće ušao je Jovan Radan. Njega, kaže, nije znala, ali joj je on, nakon što se predstavila, jasno dao do znanja da poznaje roditelje njezinoga supruga.

- Izvadio je i pištolj s kojim je psa ubio prije toga. Pitao me je da li sam trudna jer ako jesam znači nosim Ustašu. Rekla sam da nisam trudna. Rekao je da nas sve Hrvatice treba j*** da rađamo srpsku djecu - prepričava sugovornica razgovor netom prije silovanja te dodaje kako ju je strah potpuno obuzeo:

- Niti se ti imaš kome obratit, niti ti možeš vikat. Možeš što god hoćeš, tebi nema spasa. Nema šanse da se oslobodiš, niti da on kaže da se predomislio...

Na pravoslavni Badnjak, ekipa Provjerenog s optužnicama protiv njega u rukama, odlazi pred kuću Jovana Radana tražeći da im kaže istinu o zločinima koje je počinio tijekom rata u Vukovaru.

-  Hoćete da vas tužim za uznemiravanje? Još na Badnje veče ste mi došli. Ajde - biži - odbrusio im je Radan demantirajući sve optužnice.

Žrtva silovanja ni tijekom rata, a ni u godinama nakon nije htjela ispričati što joj se dogodilo, jer je boraveći u jednom izbjegličkom centru nakon bijega iz Vukovara, slušala strašne osude.

- Bolje da šutim. Zašto bi netko na moju muku, na sve što sam prošla da mi još nakalemi, da me proziva da sam se j**** s četnicima. I da sam bila njima ne znam šta - prepričava sugovornica. Međutim, DORH-u su rekli drugi koji su znali što joj se dogodilo te je pokrenuta istraga prije nekoliko godina. Još 2016. u DORH-u su ispitani svi svjedoci, uključujući i žrtvu, prikupljeni dokazi. Jovan Radan pobjegao je u Srbiju, ignorira optužnice, negira ratne zločine, šuti kao zaliven o svojoj ulozi u ratu u Vukovaru. Nije se javljao na pozive koji su mu iz Hrvatske slani na kućnu adresu, i istragu je DORH prekinuo.

Najčitaniji članci