Obavijesti

News

Komentari 142

Božinović o kafićima: 'Da su vani danas 24, a ne četiri stupnja, terase bi bile otvorene'

Božinović o kafićima: 'Da su vani danas 24, a ne četiri stupnja, terase bi bile otvorene'

Po incidenciji smo na sedmom mjestu u EU, što znači da samo šest zemalja ima nižu incidenciju od nas, dok smo po smrtnosti na 20. mjestu u Europi

VIDEO

U posljednja 24 sata zabilježen je 561 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3117. Među njima je 1286 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 121 pacijent. Preminulo je 29 ljudi.

Na presici Nacionalnog stožera govorilo se o mjerama, njihovom popuštanju i novim informacijama o cijepljenju, odobravanju ruskog cjepiva i novom soju korona virusa.

POGLEDAJTE VIDEO Presica Stožera

Prvi je govorio Krunoslav Capak.

- U prvih pet dana ovog tjedna brojka je za 13 posto manja nego prethodnog tjedna, imamo ublaženi silazni trend. 189,0 je incidencija po županijama, najveću ima Sisačka, a najnižu Istarska županija. Na sedmom smo mjestu zemalja EU, samo šest zemalja imaju nižu incidenciju od nas. Po smrtnosti smo 20. u EU. U zadnjih tjedan dana prosječni udio pozitivnih testova je bio 11,2.  Što se tiče cijepljenih potrošili smo skoro 80 tisuća doza. Do danas 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 11 na cjepivo Moderne, uglavno su to lokalne reakcije, bol na mjestu primjene i lagana temperatura. Za Pfizerovo cjepivo smo imali jednu ozbiljnu nuspojavu, morali smo upotrijebiti adrenalin - rekao je Capak.

Beroš je govorio o cjepivima.

- Ne možemo računati na cjepiva koja su sad u fazi testiranja. Samo ono cjepivo koje prošlo regulativu može biti na tržištu. Trudit ćemo se omogućiti takva cjepiva. Još neki proizvođači razvijaju cjepiva, poput Novavaxa. 

Capak je otkrio ima li novosti o AstraZeneci.

"Prvo ne možemo potvrditi da AstraZeneca nije za osobe starije od 65 godina. Ali, danas će AstraZeneca biti registrirano u EU i dobit ćemo sve podatke o učinkovitosti. Nemamo pismenu potvrdu o količinima, ali 156.158 doza bi trebali dobiti do kraja veljače i to u tri tranše."

Što ako ugostitelji i teretane otvore vrata 1. veljače kako najavljuju?

- Nadam se da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje vrijede već dva mjeseca i u tih dva mjeseca smo došli do toga da, unatoč liberalnim mjerama, među najliberalnijim u Euoropi, imamo jasan trend pada. U članicama EU su ugostiteljski objekti zatvoreni još od listopada. Mi smo ih pokušali držati što dulje otvoreni, u dogovoru s ugostiteljima. Njihovi predstavnici su tada jasno govorili da se 90 posto njihovih članova ne pridržavaju mjera. Da je danas 24, umjesto 4 stupnja Celzijeva, terase bi bile otvorene. Vani još uvijek je vani hladno i nije razdoblje u kojem se virus počinje sporije širiti i zbog toga su odluke takve kakve jesu i rekli smo vrlo jasno do 15. veljače. Nove mjere koje smo donijeli stupaju na snagu danas u ponoć. Struka je postavila jasne prioritete. Kad se ide u popuštanje pravilo je da popuštanje mora biti postupno, a obzirom na okolnosti i nove sojeve i dostupnost cjepiva, mi moramo ići vrlo oprezno. U tom kontekstu naš referentni centar za epidemiologiju je postavio jasna načela. Na prvom mjestu je sport, obrazovanje, zatim gospodarstvo a onda ostale djelatnosti, to su kriteriji oko popuštanja mjera. Budu li trendovi do 15. veljače povoljni, onda možemo razgovarati o tome da se stvari korigiraju da svi budu zadovoljni - rekao je Davor Božinović.

Krunoslav Capak je rekao da je zbog manjka cjepiva došlo do pomaka u rasporedu cijepljenja i primanju druge doze članova Vlade i Stožera. 

- 15. siječnja smo saznali da postoji mogućnost da Pfizer isporuči manje količine cjepiva kroz sljedeća 4 tjedna, a to se nažalost ostvarilo. Prva manja količina stigla je ovaj ponedjeljak. Zbog tog manjka došlo je do promjene dinamike cijepljenja. Odmah smo sve obavijestili. Vlada će biti cijepljena unutar 7 dana od ovog četvrtka kad im je bilo tri tjedna, a Stožer se cijepio jer vijala potječe od prošlog tjedna, tj. prve količine koju smo dobili - objasnio je i dodao da su članovi Stožera drugu dozu primili ovog utorka.

Ništa od kave za van, ugostitelji bijesni: 'Ovo je katastrofalno'
Ništa od kave za van, ugostitelji bijesni: 'Ovo je katastrofalno'

Capak je rekao da nemamo nijedan zabilježeni slučaj gripe ove godine.

Na pitanje postoji li mogućnost da netko tko se cijepio bude podložan zarazi jer se kasnilo s drugom dozom cjepivo, Alemka Markotić je odgovorila da ta mogućnost uvijek postoji.

- Jedan dio ljudi će se uvijek zaraziti, i kad ima prvu dozu i drugu i kad je prebolio već. Nema stopostotne sigurnosti ni za što. Ne možemo toliko cjepidlačiti - kaže Alemka Markotić.

- Nije to crno ili bijelo, to je jedan vrlo kompliciran proces - dodala je.

Minsitar zdravstva Vili Beroš otkrio je dosad sanirano više od 11,5 tona infektivnog otpada kod KB-a Dubrava. 

- Bolnica je nabavila i jedan kontejner koji preša taj otpad i smanjuje volumen - rekao je i dodao je da je to kratkoročno rješenje. Što se tiče dugoročnije rješenja, u suradnji s resornim ministarstvom traži se rješenje za izgradnju spalionice. 

Pregovori s drugim proizvođačima cjepiva

- EU ne pregovara s kineskim proizvođačem, a ovo što je spomenuto je da je ruski proizvođač pokazao interes za registraciju cjepiva u EU, a o rezultatima tih razgovora mi ne znamo ništa. Logično je da bi oni bili zainteresirano, a logično je i da kineski proizvođač traži svoje tržište na istočnim dijelovima. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza cjepiva Johnson/Johnson, a to se cjepivo daje samo jednom, nema dvije doze. Ostali proizvođači s kojima EU pregovara nude isporuku u vrijeme kada nama to ne odgovara. Nama treba što ranije - rekao je Capak i dodao: "O drugim proizvođačima ne razmišljamo ako nam ne nude cjepivo dovoljno rano jer nam kasnije ne treba".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa