News

Komentari 14

Presporo vozite? Policija vas može kazniti s 300 do 500 kuna

Presporo vozite? Policija vas može kazniti s 300 do 500 kuna

Vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava promet ili ugrožava druge sudionike prometa

Kada se govori o brzini u prometu, najčešće se radi o prebrzoj vožnji i kaznama. No, kaznu možete dobiti od policije i ako vozite sporo. 

Naime, u Zakonu piše da je vozač dužan brzinu kretanja prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku. 

Vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu, javlja HAK revija

Kada se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene brzine na cesti, ili dijelu ceste, ili manja od brzine prometnog traka u prometu na dom dijelu ceste, nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora isključiti iz prometa na prvom pogodnom mjestu i propustiti kolonu vozila iza sebe. Ako to ne napravite, kazna je 500 kuna. 

Također, ukoliko vozite manje od polovice najveće dozvoljene brzine na cesti, morate uključiti sve žmigavce. U suprotnom je kazna 300 kuna. Brzina vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije se ograničiti ispod 40 km/h. 

Najčitaniji članci