News

Komentari 131

Presreli ruski ratni brod: "Ako treba, Britanija će se obraniti"

Presreli ruski ratni brod: "Ako treba, Britanija će se obraniti"

Prolasci ruskih ratnih brodova kroz Sjeverno more zapravo su rutina. Britanci im čak dopuštaju i prolazak kroz svoje teritorijalne vode. No, posljednjih dana povećao se broj brodova koji se usidravaju blizu Otoka

Britanije nikad neće biti zastrašena po pitanju branjenja naše domovine, našeg naroda i nacionalnih interesa. Nećemo oklijevati u branjenju naših voda i nećemo tolerirati nikakve oblike agresije, kazao je britanski ministar obrane Gavin Williamson nakon što je ratna krstarica "HMS St Albans" na Badnjak presrela ruski ratni brod "Admiral Gorshkov" u Sjevernom moru, u blizini britanskog teritorijalnog mora.

Prolasci ruskih ratnih brodova kroz Sjeverno i Baltičko more zapravo su rutina. Britanci im čak dopuštaju i prolazak kroz svoje teritorijalne vode kako bi došli do Sredozemnog mora.

No, posljednjih dana povećao se broj brodova koji se usidravaju blizu Otoka. Na Badnjak je britanski brod "HMS Tyne" pratio ruski obavještajni brod, a helikopterom su nadzirane dvije ruske krstarice.

Ratni brod "Admiral Gorshkov" prišao je teritorijalnom moru ozbiljno blizu i tamo se zadržao pa je ministarstvo obrane moralo reagirati. HMS St Albans pratila je tako ruski brod cijelog Božića, a potom su se Rusi odlučili povući.

Zbog ovog incidenta ministarstvo obrane stavilo je u pripravnost 4000 vojnika britanske ratne mornarice koja je rasprostranjena diljem svijeta, a zapovjednik britanske krstarice "HMS St Albans", Chris Ansell, kazao je kako moraju uvijek biti spremni na rutinsko i na neočekivano.

- Postoji velika potreba da obranimo interese Ujedinjenog Kraljevstva u blizini doma, u zraku, na valovima i ispod njih. Naša trgovina, ekonomija i informacijske mreže ovise o moru. Ova operacija pokazala je da je Kraljevska ratna mornarica spremna obraniti naše vode i da je spremna na brzinske operacije - rekao je Ansell.

Odnosi sve lošiji

Britanski odnosi sa Rusijom nisu idealni. Nedavno je britanski ministar vanjskih poslova, Boris Johnson, priznao kako ima težak odnos s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Sve je to dio i hladnih odnosa Rusije i Zapada zbog ruske aneksije Krima i dijela Ukrajine 2014. godine. NATO je nakon toga svoje snage u Poljskoj i baltičkim zemljama stavio u stanje pripravrnosti.

Odnosi su se dodatno pogoršali kada je Rusija odlučila uključiti se u sirijski rati i pomoći snagama Bašara Al Assada.

Nije prvi incident

Ranije ove godine nosač aviona "Admiral Kuznetsov" uočen je kako plovi u blizini Dovera. Eskadrila Kraljevskog ratnog zrakoplovstva pratila je tada brod, a uočen je i "Pyotr Veliky", ratni brod koji pogoni nuklearna energija.

U listopadu je uočen i ruski ratni brod za koji se pretpostavlja da se vraćao iz Sirije te da je pomagao Assadovim snagama u bombardiranju.

Najčitaniji članci