Obavijesti

News

Komentari 86

Lažne SMS poruke za Mamića i Todorića: Vargi tri i pol godine zatvora, Curiću dvije godine

Lažne SMS poruke za Mamića i Todorića: Vargi tri i pol godine zatvora, Curiću dvije godine

Bivši policijski informatičar Franjo Varga, tvrdi tužiteljstvo, izradio je lažne prepiske za Mamića i Todorića kako bi ih prikazao kao žrtve politički montiranih postupaka. Curić mu je dojavio da ga istražuju

VIDEO

Optuženici u aferi SMS Franjo Varga i Blaž Curić nisu se pojavili na izricanju presude na Županijskom sudu u Osijeku. Obojica su osuđeni na kazne zatvora jer je sudsko vijeće smatralo da su im dokazane sve točke iz optužnice te da su obojica na sudu dali lažne iskaze. Franjo Varga, bivši policijski informatičar iz Belišća, koji je i ranije osuđivan za krivotvorenje, dobio je 3,5 godina zatvora, a drugooptuženi Blaž Curić, kum Milijana Brkića i vozač bivšeg ministra Tomislava Tolušića, dobio je 2 godine zatvora.

Izradio lažne SMS prepiske

Optužnica USKOK-a Vargu tereti da je od sredine 2017. do rujna 2018. godine izrađivao lažnu elektronsku korespodenciju visokih dužnosnika i drugih osoba u namjeri onemogućavanja i otežavanja dokaznog postupka na suđenju koje se vodilo protiv Zdravka Mamića na osječkom sudu i u postupku izručenja odbjeglog Ivice Todorića pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji.

Ta je lažna korespodencija trebala sugerirati da pojedini državni dužnosnici dogovaraju kazneni progon i vrše pritiske na pojedine suce u pravosuđu kako bi se Mamić i Todorić osudili bez dokaza.  

Izrađenom korespodencijom pokušalo se diskreditirati bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, odnosno izmanipulirati postupak izručenja Ivice Todorićam, u kojima su mete bili premijer Andrej Plenković i tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić. Naime, krivotvorio je prepiske između Plenkovića, Dalić, Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru. Po toj lažnoj komunikaciji svi oni dogovarali su politički moniran progon protiv Todorića i njegovo uhićenje.

Htio prikazati Mamića i Todorića kao žrtve

Curića se tereti da je Vargi dostavljao telefonske brojeve i dokumentaciju pojedinih dužnosnika, između ostalog Plenkovićev i Dalićkin, a na temelju čega je ovaj i izrađivao korespodenciju. Curić je na kraju, u prosincu 2018., Vargu telefonskim pozivom upozorio da briše sve što je izradio jer je predmet istrage i da mu se sprema uhićenje čime su 'puknule' tajne mjere protiv obojice.
U obrazloženju presude sutkinja je pojasnila da sud nije povjerovao iskazima optuženika da nisu izrađivali nikakvu korespodenciju niti oko toga posredovali jer smatra kako je u optužnici USKOK-a dovoljno dokaza koji govore drugačije, a i saslušana vještakinja, koja je analizirala svu elektronsku opremu zaplijenjenu Vargi, pronašla je dokaze izrađivanja lažnih poruka i mailova.

Varga: 'Mamić mi je kupio kuću. Pomagao mi je i to je činjenica'
Varga: 'Mamić mi je kupio kuću. Pomagao mi je i to je činjenica'

Optužnicu su djelomično potvrdili iskazima i Zdravko Mamić te Tomislav Karamarko, ali ponajviše svjedok Bruno Hotko koji je dugo vremena bio kurir između Mamića i Varge te mu je Varga i rekao kako će 'šef biti zadovoljan' produciranim 'dokazima' koji će ga izvući na sudu. Kako se Varga branio da je Mamiću predao jedino dokaze vezane za svastiku iscrtanu na Poljudu, zbog čega ga je ovaj bogato novčano nagradio i kasnije mu financijski dodatno pomagao, a da mu kasnije nije predao ništa što mu može biti od koristi na sudu, sutkinja nije prihvatila taj iskaz kako istinit.

Curić mu dojavio

Odvjetnici oba optuženika nisu zadovoljni presudom jer su za svoje branjenike tražili oslobađajuću presudu smatrajući da na sudu nije dokazano gotovo ništa od optužbe.

"Bit će zanimljivo vidjeti pisano obrazloženje presude te kako je sutkinja vrednovala pojedine stavke optužnice i izvedene dokaze na saslušanju. Kazne su prevelike i slijede naše žalbe" kazao je Curićev odvjetnik.

Zastupnik optužbe, zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković istaknuo je kako institucije i dalje tragaju za 'krticom' iz sustava koja je Franji Vargi dojavila za istragu i o njoj upozorila Curića.

Sudsko vijeće kaznu je odredilo i na temelji otegotnik i olakotnih okolnosti za svakog optuženika. Uzeto je obzir da je Varga otac dvoje malodobne djece, nezaposlen kao i njegova supruga, ali mu u korist ne ide činjenica da je i ranije osuđivan za krivotvorenje te da je u ovom slučaju bio izrazito uporan u činjenu kaznenog djela.

Curiću je uzeto u obzir da je otac troje djece, odlikovani sudionik Domovinskog rata, ali da je zlorabio svoj status vozača državnog dužnosnika kojem su dostupne razne informacije, a uz to je bio i dugogodišnji policajac.

Svojim su ponašanjem doveli u pitanje neovisnosst samostalne sudske vlasti, zakonitost izvršne vlasti i tako ometali rad pravosuđa, stvorili negativnu konotaciju u vladavinu prava. Vargi je određeno platiti i troškove suđenja u iznosu od 22 tisuće kuna, dok Curić mora platiti tri tisuće. Obojica su proveli i nekoliko mjeseci u zatvoru i to će im se uračunati u kaznu zatvora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu