Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Presude čekaju na slobodi: Ubojice i dileri na ulicama

I najteži kriminalci presude čekaju na slobodi zbog lošeg zakona i površnih sudaca. Više od tri godine ne mogu u pritvoru biti ni najteži zločinci

I. Kralj
Foto: I. Kralj

Nakon što ga je 26. studenoga 2008. splitski Županijski sud nepravomoćno osudio na šest godina zatvora zbog ubojstva Ogdena Levena (52) u svibnju 1999., Benjamin Ivanović (36) je slobodan išetao iz sudnice. Tek nakon žalbe tužiteljstva Izvanraspravno vijeće Županijskog suda pritvorilo ga je na šest mjeseci. Suđenje je trebalo završiti 2000., no tada je krivicu prebacio na čovjeka koji se zbog pijanstva nije ničega sjećao. Ponovno izvođenje dokaza je potrajalo, pa mu je još 2001. istekao maksimalni rok pritvora. Tako je sedam godina na slobodi čekao nepravomoćnu presudu. I presudu za krijumčarenje 200 kg heroina optuženi će dočekati na slobodi. Sami Bajrami (51), optužen je kao vođa dviju skupina dilera, “pao je” 20. listopada 2005. Uhitili su i Sinišu Dodoju Šekija (45) te Halila Halilija. Kako u tri godine od uhićenja prvostupanjski postupak nije dovršen, u listopadu su izišli iz pritvora. Na slobodi kraj suđenja čekaju i šverceri oružja Stjepan Rocek, braća Mirko i Ivan Vugrek. Oni se brane sa slobode nakon što su, sa 9 “suradnika”, uhićeni u akciji Okidač u lipnju 2006. Na slobodi je i Boris Žalac. Jedan od optuženih za pljačku poslovnice Zabe u Drvinju 2005. Tada je ubijen Dragutin Golikn koji je pokušao zaustaviti lopove. Žalcu je nakon krim-obrade 2006. određen pritvor od dvije i pol godine, a taj je rok istekao u listopadu. Pritvor je istekao i drugom optuženom za sudjelovanje u pljački Igoru Mustaču, ali on ostaje iza rešetaka jer mora odslužiti zatvorsku kaznu za dilanje i krađu. Zakon o kaznenom postupku kaže da do donošenja presude suda prvog stupnja pritvor može trajati najdulje tri godine. Osim lošeg zakona koji regulira odvijanje procesa, za izlaske i najtežih kriminalaca iz pritvora prije presude krivi su loš rad i površnost sudaca te velik broj optuženika.


TRI GODINE JE MAKSIMALAN PRITVOR
Do donošenja presude suda prvoga stupnja pritvor može trajati do šest mjeseci ako se za kazneno djelo može izreći kazna zatvora do tri godine, godinu dana ako se za kazneno djelo može izreći kazna zatvora do pet godina, godinu i šest mjeseci ako se za kazneno djelo može izreći kazna zatvora do osam godina, a dvije godine ako se za kazneno djelo može izreći kazna zatvora više od osam godina, a tri godine ako se za kazneno djelo može izreći kazna dugotrajnog zatvora.

Možda vas zanima i ovo:
Message