News

Komentari 144

Prevareni: Moći ćete tužiti državu ako imate razdjelnike?

Prevareni: Moći ćete tužiti državu ako imate razdjelnike?

POSIPA SE PEPELOM Vrdoljak kaže da je ugradnju naredio zbog interesa građana, a pravni stručnjaci kažu da postoje pravne osnove za tužbe protiv države i tvrki

Ako hrvatski zakon nije u skladu s direktivom EU ili europskim pravnim načelima, tad građani rješenje za razdjelnike mogu tražiti na sudu, objašnjava odvjetnica Dijana Kladar.


Naime, Europa uopće nije naredila ugradnju razdjelnika, a hrvatski zakon je građane na to obvezao i čak zaprijetio kaznama. I Ivan Vrdoljak, bivši ministar odgovoran za sporni zakon, u jednoj TV emisiji rekao je da je pogriješio, ali pravda se da je to učinio jer nije “imao srca reći ljudima da ugrađuju kalorimetre, koji stoje 10.000 kuna”. Odvjetnica Kladar kaže da prevareni građani mogu podnijeti privatnu tužbu protiv tvrtke koja im je razdjelnike ugradila jer su obećavali uštedu, a koju građani nije doživjeli.

POGLEDAJTE VIDEO:


- Sud koji utvrdi da je zakon protivan eurospkoj direktivi može za konkretan slučaj staviti zakon izvan primjene. U situacijama u kojima se može očekivati veći broj takvih tužbi Upravni sud može donijeti svoje mišljenje koje će biti smjernica i ostalim sucima za daljnje presude - objašnjava Kladar. Ipak, misli da bi najjednostavnije rješenje bilo da država ukine sporni zakon. Kladar objašnjava da građani kolektivnom tužbom mogu potražiti pravdu, a postoji i pravna osnova za tužbu protiv države. U međuvremenu u našu redakciju i dalje pristižu pritužbe prevarenih bijesnih građana.


- To je prevara. Grijanje za prosinac platio sam 1311 kuna za stan od 65 kvadrata s tri radijatora. Prije razdjelnika račun je bio 700 kn - kaže Stevo Korkut iz Karlovca. U cijeloj zgradi s tri ulaza u kojoj živi prije četiri godine u svim stanovima ugrađeni su razdjelnici za 80.000 kn. No računi su veliki iako se svi griju minimalno.

Najčitaniji članci