Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Preživjele u jami sedam dana: Preminuo lovac koji ih je spasio

O spašavanju i liječenju sestara Čuljak napisani su brojni tekstovi, kanadska televizija snimila je dokumentarni film, a redatelj Zdenko Jurilj sa svojim dokumentarcem o sestrama dobiva filmska priznanja

Foto: Vecernji.ba
14 komentara

 U 80. godini života nakon kraće bolesti preminuo je Drago Ćavar-Macugić, Širokobriježanin koji je naširoko poznat po spašavanju sestara Čuljak iz duboke jame u snijegu i ledu u siječnju 1985. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prošle godine o sestrama Čuljak snimljen je i dokumentarac pa su se opet mnogi prisjetili Drage Ćavara-Macugića, kako su ga zvali, 'lovca iz bajke' i tog ledenog i kobnog siječnja, kao i sudbine sestara Draženke i Šime Čuljak te njihova spašavanja nakon sedam dana provedenih u ledenoj jami dubokoj više od deset metara u koju su 6. siječnja te kobne 1985. godine upale krećući se pješice po snijegu i ledu iz Bogodola u smjeru Širokog Brijega, odakle su kanile do majke koja je radila u Mostaru.

SESTRE ČULJAK SJEĆAJU SE 1985. Sedam dana preživjele u jami na -27: Nikad se nismo predale

Otac u Bogodolu mislio je da su kćeri kod majke, a majka u Mostaru mislila je da su kod kuće u Bogodolu.

Foto: JabukaTV

Promrzle srednjoškolke na rubu svijesti molile su i zvale u pomoć, a onda su se 13. siječnja kao u bajci pojavili širokobriješki lovci Rade, Krešo i Drago Ćavar. Drago je pričao kako su bili čuli pozive u pomoć, ali su mislili da ih netko zafrkava.

Domagoj Ledić/Jabuka.tv NA MINUS 27 Sestre preživjele tjedan dana u jami, jele žvakaće gume i led...

- No, kad mi je Šima, tada 18-godišnjakinja, iz ledene jame vičući priopćila tko je i čija je, shvatio sam da se ne radi o šali, već da valja spašavati djevojke od pogibelji, govorio je Drago, koji je prvi nekako sišao u jamu u koju je teško ući bez planinarske opreme, piše Vecernji.ba.

Foto: JabukaTV

O spašavanju i liječenju sestara Čuljak napisani su brojni tekstovi, kanadska televizija snimila je dokumentarni film, a redatelj Zdenko Jurilj i produkcijska kuća Kadar svojim dokumentarcem o sestrama dobivaju filmska priznanja. Na premijeri tog dokumentarca na Mediteran Film Festivalu 2018. - bio je i Drago koji je rekao kako su napravili film kao da su bili sa mnom u lovu 13. siječnja 1985.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message