Obavijesti

News

Komentari 60

'Pričaju kako vjetar puše': Od žestokih protivnika do pristaša

'Pričaju kako vjetar puše': Od žestokih protivnika do pristaša
6

Među političarima nije rijetkost da imaju posebnu vještinu zvanu ‘reko pa poreko’. Donosimo samo neke koji imaju svoje stavove, ali oni su čvrsti kao i Oreškovićeva vlada

VIDEO

Nije li politika samo vještina laganja u pravom trenutku, pitao se francuski književnik, povjesničar i filozof Voltaire prije 300 godina. Pitanje je i dalje aktualno.

No laže li većina političara samo narod ili lažu i sebe - teško je reći. Ono što je sigurno, ne libe se drastično mijenjati mišljenje, pa to bez zadrške javno iznositi, čime se upisuju u povijest. S obzirom na to da je HDZ sveukupno najdulje u hrvatskoj povijesti bio na vlasti, njihovi članovi češće su sami sebe opovrgavali, ovisno tko je bio na čelu njihove stranke. Osobito je to vidljivo među istaknutijim članovima, koji su uglavnom bili i dijelom neke od vlada.

Milinović na čelu neslavne liste

U zadnje vrijeme čelnu poziciju na neslavnoj listi “pričaj kako vjetar puše” zauzeo je Darko Milinović. Ovaj nekadašnji ministar zdravlja izgubio je unutarstranačku bitku za predsjednika stranke kad je na čelo zasjeo Karamarko. Blago rečeno, od tada nisu bili u dobrim odnosima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Darko Milinovic

- Smatram da je Tomislav Karamarko omogućio kriminalizaciju Hrvatske demokratske zajednice. I to smatra mnogobrojno članstvo. Za njega je istina prljava kampanja - rekao je Milinović 2012.

No Milinović se od poraza rijetko pojavljivao u političkoj javnosti. Reklo bi se da se pritajio. Prošle godine dolazi do “team buildinga” u Lici, Milinovićevu kraju, gdje pod snježnim nanosima napokon izglađuju odnos. Tako se mijenja i njegova retorika prema Tomislavu Karamarku.

- Oni koji iz HDZ-a zagovaraju ostavku Karamarka moraju sami otići. Dao sam podršku instituciji predsjednika HDZ-a, a to je u ovom trenutku Tomislav Karamarko. Dakle, ne njemu kao takvom, nego predsjedniku HDZ-a. Time je dobio moju potporu za sve što treba ovaj tjedan dovršiti - govorio je Milinović prošli tjedan.

Među HDZ-ovcima, naravno u offu, čovjek koji je objavio stvaranje hrvatske države, Vladimir Šeks, ipak je najvještiji u ovoj disciplini. Kažu da razlog leži u tome što ga doživljavaju kao autoritet, ali i zato što zaziru od njegova političkog iskustva.

- Ne zna Kolinda koga je uzela za savjetnika. On će sve napraviti da joj postavi ‘kajlu’. Vidjet ćete kako će to završiti - rekao nam je jedan HDZ-ovac u travnju prošle godine kad je Šeks postao savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Godinu dana kasnije Kolinda ga smjenjuje nakon skandala s pomilovanjima.

Kolinda se riješila Šeksa

- Dao sam ostavku zbog Vanje Goldbergera jer osjećam moralnu odgovornost. Bio je prijatelj mojega sina, a prije desetak godina bio je savjetnik za medije u Saboru. Zagovarao sam da ga se pomiluje, a predsjednica je smatrala da to nije u redu s obzirom na moj poseban odnos s njim. Ja to uvažavam i zato sam podnio ostavku – rekao je Šeks. Bio je uz svakog predsjednika HDZ-a, osim uz Tomislava Karamarka. Kad je predvidio dolazak Ive Sanadera na čelo stranke, riješio se Ivića Pašalića. A poslije i Ive Sanadera. Bio je “vjeran” i Jadranki Kosor, a kako se nje HDZ riješio, spas mu je pružila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ona se pak njega kasnije riješila, a sad Vladimir Šeks zbori:

- U najvećem nacionalnom interesu je da Tomislav Karamarko odstupi.     

Na hrvatskoj političkoj sceni gotovo da ne prođe ni dan bez jedne velike preobrazbe pojedinaca po pitanju mišljenja i stavova. Tako je čelnik Mosta Božo Petrov koji je, sjećamo se, preko noći rekao zbogom SDP-u i pružio ruku HDZ-u prošli tjedan izjavio: “Nudio sam glavu na panju, a sad ne znam zašto”. Time je povukao svoju izjavu od prije nekoliko dana da je spreman otići iz Vlade ako će to nekome pomoći.

No ako Petrov ne zna zbog čega je bio spreman na ostavku, tko može biti siguran da zna zbog čega želi ostati u ovakvoj Vladi. Iz redova mostovaca ne treba zaboraviti i onoga bivšeg Dragu Prgometa. Nije on “bivši” samo kod Petrova, nego je bivši i u HDZ-u. Nakon što je polučio neočekivani uspjeh na izborima s Mostom, požurio se na noćne pregovore s Milanovićem. Bilo je to puno prije nego što se Petrov naglo okrenuo HDZ-u. Do te noći Prgomet je zagovarao suradnju s SDP-om.

Prgometa su izbacili iz Mosta

- Ja nisam minirao Most. Razgovarao sam s premijerom RH. Ako je to razlog da dođe do velikih potresa u Mostu, onda se postavlja pitanje koliko su doista homogeni i što ih to sve veže u njihovoj političkoj platformi - rekao je nakon što su mediji bili preplavljeni snimkom susreta kod bivšeg ministra Kotromanovića.

Prgometa su izbacili iz Mosta, a on je za sobom u Hrid povukao još dvije kolegice.

Uz Most je bio i Ivan Lovrinović do prošlog tjedna.

- Bilo je strašnih pritisaka na Most proteklih dana i tjedana. Sve smo oprostili te želimo graditi novu Hrvatsku i politiku kojoj će ljudi više vjerovati - pisao je Lovrinović u prosincu 2015. tijekom pregovora.

Očekivalo se da će, kao njihov glavni ekonomski strateg, “zaslužiti” i adekvatnu fotelju u Vladi. To se nije dogodilo, a danas Lovrinović ovako zbori o Mostu i Boži Petrovu: “Upravo je Božo Petrov najodgovorniji zašto je došlo do ove krize. Nakon što je Most nakon izbora uspio Milanovića i Karamarka izbaciti iz trke za premijera, na što su oni pristali, on je zbog straha, neiskustva i nedovoljnog znanja rekao da ne želi i ne može biti premijer”. Za Lovrinovićem su otišli i kolege Ivica Mišić i Juro Martinović. Među SDP-ovcima se istaknuo Ranko Ostojić koji je 2008. potvrdio kako je 2002. zborio o Tomislavu Karamarku.

Ostojić promijenio mišljenje o Karamarku

- Tražili su da ga uhitim, no odbio sam. Njegov rad je dokaz da sam postupio ispravno - rekao je tada, a danas govori:

- Ako je Karamarko vjernik, trebao bi znati da ne treba ni lagati te da se treba držati onoga ‘ne ubij’ i ‘ne kradi’.

A Jandroković?

Marko Prpić/PIXSELL

Ne treba zaboraviti ni Gordana Jandrokovića čija je karijera cvala u Sanaderovo vrijeme. Tada je govorio: “Iznimno cijenim premijera Sanadera i smatram da je najbolji političar kojeg Hrvatska ima. On bi bio sigurno najbolji predsjednik kojeg Hrvatska može imati”. Hvalio je i Jadranku Kosor, a danas potpisuje povjerenje Karamarku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)