Obavijesti

News

Komentari 37

Pričao je da će otići u zagrljaju svoje planine: Zbogom, Prpa

Pričao je da će otići u zagrljaju svoje planine: Zbogom, Prpa
1

Umro je Vladimir Prpić (74), dobri duh Velebita. Liječnici su htjeli da ide na kemoterapije, no on se nije dao. Rekao je da nema šanse da se od nečega treba umrijeti

VIDEO

Htio bih umrijeti kao starac, da ljudima ne bude žao, ali još nisam spreman odustati od života, rekao je Vladimir Prpić (74) prije šest godina kad smo razgovarali o njegovoj bolesti. Saznao je tada da ima rak prostate. Dijagnoza ga nije opteretila. Barem je tako govorio.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:26

Prijatelj neurokirurg koji je dolazio planinariti na Velebit koji je bio Prpin dom, htio ga je operirati i podvrgnuti ga kemoterapijama, ali vitalni se gorštak nije dao.

- Rekao sam mu da nema šanse. Da se od nečeg mora umrijeti. Vratio sam se doma i sjetio zdravoseljačke logike: Nitko nikad nije imao rak srca, jer srce uvijek tuče. Ajmo onda staviti u funkciju i sve ostalo! Krenuo sam u fizičko iscrpljivanje. Prohodao sam najprije 150 kilometara u komadu pa 120 kilometara sa samo litrom vode i bez hrane. Nakon toga sam smršavio 10 kilograma, ali još nešto nije štimalo. Mokrenje mi je bilo problematično, imao sam problema s probavom, otišli su kilogrami, kopnio sam. Krenulo je nizbrdo i vidio sam, neće daleko. Tada sam se još neuredno hranio, pijuckao, jeo bez voznog reda. Otada sam odlučio natjerati sebe da jedem kad sam gladan, pijem kad sam žedan. Po dva dana sam čekao da ogladnim, ali nisam jeo prije toga. Donio bih hranu do usta, ali bih je spustio na tanjur ako je tijelo ne bi htjelo.

Nije išao na kontrole 

Od tada ne mogu jesti ni meso, pogotovo s roštilja. Sad jedem isključivo ono što mi se sviđa, što mi tijelu paše i u puno manjim količinama nego ranije. Slušam poruke iznutra. Mislim da je ključna stvar bila jako se trošiti fizički i nema stajanja kad se umoriš. Ne treba ni vodurinu piti ako nisi žedan. Zaveo sam disciplinu i poštivanje onoga što traži tijelo - pričao je tada Prpa o tome kako se nosi s teškom dijagnozom. Nije odlazio na kontrole i govorio je da će otići umrijeti u svoje velebitske vrleti ako do toga dođe. Nakon višednevnog nestanka u petak su našli njegovo tijelo. Brojna planinarska društva oprostila su se od njega i izrazila sućut obitelji.

Umro je legendarni Vladimir Prpić: Velebit je znao u dušu
Umro je legendarni Vladimir Prpić: Velebit je znao u dušu

Prpa je toliko dugo živio na Velebitu da je poznavao svaki kutak planine.

Živio je u špilji 

- Znam sve kutke, sva sela, sve sam prošao i bez lažne skromnosti mogu reći da će teško itko ikad ovo prijeći. Prohodao sam sve uz obalu, sve doline, vrhove, puteve, sela, gotovo sve biljke sam pronašao, snimio, zanimali su me nastanak i geologija planine. Skupio sam puno iskustava, puno toga napisao - govorio je Prpa. Velebitski botaničar, arheolog, geolog, zmijar, pisac i mistik, po zanimanju je bio automehaničar koji je na Baškim Oštarijama čuvao ovce do 15. godine, a se onda preselio u Zagreb.

A da ostanem tu i umrem? Leš neka ostave u šumi, da ne tegle
A da ostanem tu i umrem? Leš neka ostave u šumi, da ne tegle

Vratio se tijekom Domovinskog rata jer je upravo tamo bio raspoređen, a nakon rata obnovio je i uredio planinarski dom koji je u ratno vrijeme stradao u požaru. Sve je posljednjih godina ostavio sinu jer mu je taj planinarski dom bio ‘previše civilizacije’, a on se preselio 200 metara više u brdo, gdje se smjestio u polušpilji s toplom vodom i strujom.

Zbog Vlade je i Švicarka Dainela Fasler preselila na Velebit te ostavila sve iza sebe. Iako se u početku nisu slagali, kasnije su shvatili da su srodne duše - strastveni zaljubljenici u prirodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je