Obavijesti

News

Komentari 6

Priče stomatologa: Kako nam pacijenti mogu otežati posao

Priče stomatologa: Kako nam pacijenti mogu otežati posao

Kirurginja Petra Nola Fuchs, ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb, priča kako se pacijenti često ne pripreme za specijalistički zahvat jer ne znaju koje lijekove uzimaju, ali ni higijena nije na zadovoljavajućoj razini

VIDEO

Stomatološka poliklinika Zagreb najveća je specijalističko-konzilijarna ustanova za pružanje zdravstvene zaštite na području stomatologije u Republici Hrvatskoj kroz koju bude primljeno i terapijski obrađeno preko 60.000 pacijenata godišnje. Svakodnevno se u svom radu sa pacijentima nađemo u šaljivim, ali ponekad i konfliktnim situacijama.

Sve naše medicinsko osoblje educirano je od strane psihologa kako bi stekli komunikacijske vještine i bili u mogućnosti riješiti svaku eventualno konfliktnu situaciju. U našim čekaonicama često su gužve, i stoga je strpljenje i razumijevanje nužno s obje strane - i liječnika i pacijenta, započinje priču ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb dr.sc. Petra Nola Fuchs, dr. med.dent, spec. oralne kirurgije.

Kao kirurginja, ističe kako joj je najveći problem činjenica da pacijenti dolaze nepripremljeni za specijalistički zahvat. Pod time podrazumijevamo nepoznavanje svojeg medicinskog stanja (ne znaju koje točno lijekove uzimaju, u kojim dozama i koliko često). Kada ih o tome ispitujemo često se naljute i kažu: 'Pa mi smo samo došli izvaditi zub!', a teško im je objasniti da je vađenje zuba životno ugrožavajuća situacija.

Tako smo, primjerice, unazad nekoliko godina imali slučaj gdje je pacijent koji je nosio totalnu protezu istu nije nikada izvadio iz usta te očistio. Postojeću protezu morali smo kirurški odstraniti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nažalost oralna higijena pacijenata nije na zadovoljavajućoj razini. Specijalisti naše Poliklinike ulažu veliki trud u edukaciju i promocije svijesti o oralnoj higijeni i ukupno oralnom zdravlju. Postojale su situacije gdje su djeca došla na Odjel ortodoncije te je bilo teško razlikovati što je aparat, a što zubi djeteta. Roditelji često ne shvaćaju da dijete koje nosi aparatić za ispravljanje zubi mora imati njihovu pomoć i podršku prilikom održavanja higijene.

- U našoj Poliklinici četiri dječja stomatologa provode, uz sufinanciranje Grada Zagreba, Program prevencije karijesa djece predškolske i školske dobi Grada Zagreba od 2007 godine. U sklopu Programa vrše se pregledi i edukacija unutar samih škola i vrtića Grada Zagreba. Sva pregledana djeca imaju mogućnost doći u našu Polikliniku bez uputnice i popravit zubiće. Od šaljivih situacija koje se događaju mogu izdvojiti više njih, ali ove su meni ostale najviše u sjećanju. Sve situacije proizlaze najčešće iz straha pacijenata koji ne slušaju naše upute. Primjerice, u zimskim mjesecima nam je jedanput gospođa ušla u ordinaciju. Dok sam tražila njezine podatke na računalu, kazala sam joj da odloži svoje stvari i sjedne u stomatološki stolac, misleći da će odložiti jaknu i kapu. Kada sam podigla pogled sa računala i kartona iste pacijentice ona je sjedila u grudnjaku i gaćicama. Mlađi muški pacijent nakon primanja lokalne anestezije je dobio uputu od medicinske sestre neka ispere usta, on je uzeo vodu iz čaše te promućkani sadržaj nije ispljunuo u stomatološku fontanu nego kroz prozor na drugom katu Poliklinike - nasmijala se dr. Fuchs priznajući ipak kako su u susretu sa stomatologom žene daleko hrabrije od muškaraca.

Strah je najčešći osjećaj koji pacijenti osjećaju pri ulasku u ordinaciju. Svi puno pričaju, smiju se i uglavnom ne slušaju. Ipak, sve nepredviđene i neugodne situacije liječnici s lakoćom premoste jer osim znanja imaju razumijevanja, a i sami se s vremena na vrijeme nađu u ulozi pacijenta u stomatološkoj ordinaciji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag