Obavijesti

News

Komentari 48

Prijatelj Vice Batarela: Papin savjetnik i kardinal je pedofil?

Prijatelj Vice Batarela: Papin savjetnik i kardinal je pedofil?
1

Pell je u svibnju 2015. godine vodio euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, a susret s njim ovjekovječio je objavom zajedničke fotografije na Facebooku Vice John Batarelo...

VIDEO

Nevin sam, optužbe su lažne. Jedva čekam da očitovati se pred sudom, rekao je australski kardinal George Pell (76), koji je u Svetoj Stolici zadužen za gospodarske poslove.

Vatikan je jučer objavio da će kardinal otići na dopust u Australiju kako bi se obranio od optužbi za pedofiliju, ali još nisu zatražili njegovu ostavku. Optužen je za višestruko seksualno zlostavljanje djece. O svemu su obavijestili i papu Franju.

- Sveti Otac, koji je cijenio poštenje kardinala Georgea Pella tijekom njegove trogodišnje službe unutar rimske kurije, zahvalan je na njegovoj suradnji, posebice energičnoj posvećenosti reformama u administrativnom i gospodarskom sektoru - piše u vatikanskom priopćenju. Vatikan je izrazio poštovanje spram australskog sudskog sustava, no podsjetili su da je kardinal Pell otvoreno i opetovano osudio kao nemoralna i nedopustiva seksualna zlostavljanja maloljetnika.

Pell je u svibnju 2015. godine vodio euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, a susret s njim ovjekovječio je objavom zajedničke fotografije na Facebooku Vice John Batarelo, istaknuti član zaklade Vigilare. Batarelo je i jedan od organizatora Hoda za život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prve optužbe protiv Pella pojavile su se prošle godine. Nekoliko ljudi optužilo ga je da ih je kao djecu zlostavljao prije 40 godina te da je prikrivao tuđe zločine. Dva muškarca optužila su ga da ih je u ljeto 1978 i 1979. godine pipao za stidna mjesta u bazenu Eureka u Ballaratu te da mu je to bila uobičajena igra. Prijavili su ga i da se u svlačionici surferskoga kluba svukao gol pred trojicom dječaka, navodno u dobi od 8 do 10 godina.

U javnost je izašao i David Ridsdale, koji je 2015. godine tvrdio da ga je njegov stric Gerald Ridsdale, svećenik blizak Pellu, seksualno zlostavljao kao dječaka. Svećenika Geralda Ridsdalea australske su pravosudne vlasti od 1993. do 2013. sudile zbog zlostavljanja 54 djece, za što je dobio niz zatvornskih kazni, a Pell se nikad nije uspio otresti optužbi da je to pokušao zataškati. Tvrdio je da nije ništa znao o konkretnim optužbama protiv Ridsdalea prije negoli je taj svećenik zatvoren 1993. , ali je potvrdio da je u više navrata čuo glasine i sumnje na njegov račun.

Papa Franjo je nakon tih prvih optužbi rekao kako će pričekati da australsko pravosuđe napravi prve korake kako bi donio svoje stajalište o Pellu te dodao da njegovom glavnom financijskom savjetniku ne bi trebali suditi mediji.

Australska policija sad nije objavila gdje su se dogodili sporni slučajevi ni dob navodnih žrtava. Pell je pozvan 18. srpnja pred prvostupanjski sud u Melbourneu da ga ispitaju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.