Obavijesti

News

Komentari 14

Prijavili 2,3 milijarde kn štete, u proračunu samo 20 milijuna

Prijavili 2,3 milijarde kn štete, u proračunu samo 20 milijuna
1

Od 1. siječnja do 18. rujna 2017. štete su prijavile sve županije osim Istarske žuopanije. Ti podaci ne uključuju štete nastale od nedavnih poplava u Zadarskoj županiji

VIDEO

Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda zaključilo je u srijedu da 20 milijuna kuna osiguranih u državnom proračunu za nadoknadu šteta nikako nije dostatno za pokrivanje dosad prijavljenih 2,3 milijardu kuna šteta, te će zato zatražiti od Vlade povećanje proračuna za tu namjenu pri čemu također apelira na građane da osiguravaju svoju imovinu.

Od 1. siječnja do 18. rujna 2017. u registar šteta od elementarnih nepogoda prijavljeno je 2,3 milijarde kuna šteta, a štete su prijavile sve županije osim Istarske žuopanije, kazao je predsjednik povjerenstva Josip Križanić (HDZ) uz napomenu da ti podaci ne uključuju štete nastale od nedavnih poplava u Zadarskoj županiji.

S obzirom na veliki broj prijavljenih šteta potrebno je zato utvrditi koje štete će imati prioritet, rekao je Križanić, napomenuvši da pri tome treba uzeti u obzir i mogućnost namirenja šteta u poljoprivredi iz europskog Programa za ruralni razvoj ali i iz proračuna nadležnih ministarstava.

Do 18. rujna štete od olujnog orkanskog vjetra prijavljene su u iznosu od 26 milijuna kuna, od požara u iznosu od 498 milijuna kuna, od poplava 23 milijuna kuna, od suša 960 tisuća kuna, od tuče 171 milijun kuna, a od mraza 692 milijuna kuna, nabrojio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povjerenstvo je stoga zaključilo da će od nadležnih ministarstava zatražiti da su roku mjesec dana dostave prijedloge modela po kojima bi se ublažile štete nastale tijekom 2017 godina, a od Vlade da razmotri povećanje sredstava za nadoknadu šteta od elementarnih nepogoda.

"Nemoguće je osigurati taj iznos u državnom proračunu. Na koji način ćemo utvrditi prioritete jer brojke su jasne i konkretne", zapitao je Marko Vešligaj (SDP).

Anka Mrak Taritaš (GLAS) drži da je čim prije treba pristupiti izradi novog Zakona o elementarnim nepogodama kako bi se regulirala metodologija prijava i nadoknade šteta.

"Glavnina od dostupnih 20 milijuna bit će vezano uz poljoprivredu i zato je poruka građanima mora biti da osiguravaju svoju imovinu", poručila je.

I ostali članovi povjerenstva složili su se da treba poticati građane da osiguravaju nekretnine, OPG-ove, poljoprivredne površine...

Josip Đakić (HDZ) pak smatra da bi prioritet kod raspodjele 20 milijuna dolara trebali imati oni koji ne mogu povući sredstva u okviru europske mjere za ruralni razvoj.

Državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je da je u okviru mjere 5.2.1 Programa za ruralni razvoj koja se odnosi na obnovu poljoprivrednog zemljišta i obnovu proizvodnog potencijala poljoprivrednicima pogođenim elementarnim nepogodama ukupno dostupno 223 milijuna kuna a da je dosad ugovoreno 6 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...