Obavijesti

News

Komentari 95

'Lalovac rad i disciplinu nema u malom prstu, ali ima u glavi'

'Lalovac rad i disciplinu nema u malom prstu, ali ima u glavi'
6

Porezni sustav u Hrvatskoj treba polagano mijenjati, ali to neće biti preko noći. Nije samo porezna i fiskalna politika jedina mjera za izlazak iz krize, rekao je Lalovac

VIDEO

Saborski Odbor za financije većinom glasova predložio je Saboru imenovanje Borisa Lalovca na mjesto ministra financija koji će na toj funkciji zamijeniti smijenjenog Slavka Linića. Protiv je bio jedino Ivan Šuker (HDZ). Prema informacijama iz Sabora o imenovanju novog ministra glasat će se već u srijedu nakon saborskog aktualca. 

Novog ministra je pred odborom branio premijer Zoran Milanović ističući da je Lalovac poznat javnosti jer je protekle dvije i pol godine bio na mjestu zamjenik ministra.

"Lalovca sam predložio zbog kompetencije, iskustva, mladosti"

- Iz istih razloga iz kojih je na moj prijedlog bio predložen za zamjenika zbog kompetencije, iskustva, mladosti, a opet i poslovnog konkretnog iskustva. Te razloge mogu ponoviti i dodati još dvije i pol godine rada kao zamjenika ministra. Sve to skupa što se mene tiče daje više nego dovoljna jamstva da će Lalovac biti dorastao za sve ono što nas čeka i što njega čeka u mjesecima i vjerujem godinama koja su pred nama - kazao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Napomenuo je da procedura prekomjernog deficita ne može i ne smije biti glavna točka okupljanja i obrane Hrvatske kada su financije u pitanju.

- Ono što je pred Lalovcem je konsolidacija sustava, uvođenje reda, discipline kako u Poreznu upravu tako u kompletan sustav financija. To zahtjeva puno rada, energije i strpljenja, nakon svih godina u kojima su i uz najbolje namjere činjeni propusti, kao i za vrijeme ove Vlade. Bilo je dobrih stvari, vjerujem većinu, bilo je propusta i previda. Sve su to stvari koje gospodin Lalovac kao ni nitko od nas nema u malom prstu, ali ima u glavi i plućima. Trebat će mu velika pluća punog kapaciteta za ono što ga čeka - zaključio je premijer i napustio sjednicu odbora.

"Novih poreza za gospodarstvo neće biti"

Dragicu Zgrebec (SDP) zanimalo je hoće li se u iduće tri godine, koliko traje proces prekomjernog deficita ići i na povećanja poreznog opterećenja. Boris Lalovac kazao je da novih poreza za gospodarstvo neće biti. Podsjetio je da se fiskalni sustav temelji na oporezivanju potrošnje i rada, dok je oporezivanje imovine, na niskim granama. Govoreći o porezu na razne oblike imovine, kazao je da su oni na niskim granama.

- Svjesni smo toga da porezni sustav treba polagano mijenjati. To se neće dogoditi preko noći. To zahtjeva pripreme gospodarstva i cjelokupne ekonomije na neka određena porezna opterećenja - kazao je Lalovac.

Ustvrdio je porezna i fiskalna politika jedina mjera za izlazak iz krize već da se u to trebaju uključiti i druge institucije.

- Nismo došli u ovaj oblik recesije zbog toga nego zbog strukturnih problema gospodarstva - kazao je.

S HUP-om i HNB-om će tražiti riješenje

Najavio je da će s HNB-om i HUP-om tražiti rješenja za rješavanje gordijskog čvora u gospodarstvu.

- Naglasak će biti na tome, a ne na novim porezima i ne na novim fiskalnim opterećenjima i građana i poduzetnika - izjavio je.

Lalovac je govorio i o nelikvidnosti, te podsjetio da je nekretninski biznis jedan od njezinih glavnih generatora. Problem vidi u zamrznutoj imovini koja trenutno iznosi oko 34 milijarde kuna.

- Tržište je zamrznuto šest godina, a unutra su zamrznuti i određeni oblici poreza, velik iznos poreza, koji bi značio da ne moramo dalje tražiti uštede u proračunu, iako se reforme moraju provesti - kazao je.

Pozvao je HUP i HNB da pomognu u aktiviranju zamrznutih nekretnina. Laburista Dragutina Lesara zanimalo je što misli o smanjenju devizne pričuve iz kojih bi se platio dio duga središnje države. Napomenuo je da banke u inozemstvu čuvaju više od 12 milijardi eura devizne pričuve.

Lalovac je kazao kako je puno otvorenih pitanja koja zahtijevaju bližu suradnju s HNB-om, a odgovori na pitanja kako što brže iz krize ne moraju biti trajna nego mogu biti i privremena.

- Ako žele kritizirati želim i konkretne odgovore od svih sudionika. Kritike prihvaćamo, ali želim dobiti jasne odgovore kada postavimo pitanja da li možemo zajedno raditi da čim prije iz krize izađemo - poručio je Lalovac.

Šuker: Raspravu je trebalo ignorirati

Ivan Šuker (HDZ) kandidatu za ministra nije postavio pitanje jer smatra da raspravu treba ignorirati.

- Rasprava o kandidatu na Odboru, bez mogućnosti da se to raspravi na plenarnoj sjednici Sabora je marginalizacija parlamenta. Nema potrebe raspravljati nego neka se glasa kako je naređeno - rekao je. 

Predsjednik Odbora Srđan Gjurković (HNS) podsjetio je da je procedura u skladu s poslovnikom Sabora. Ivu Jelušića (SDP) zanimalo je što kao ministar namjerava napraviti da bi se pomoglo građanima koji su prezaduženi. Lalovac je kazao da je u suradnji s drugim ministarstvima formiran tim koji već radi na projektu na koji način pomoći građanima koji se nalaze u teškim problemima. Kazao je da će se razduživanje svakako odnositi na umirovljenike i nezaposlene te da će dobar alat u tom poslu biti i OIB.

"Ne želim robovati formi"

- To nije samo ekonomski, nego i socijalni i društveni problem. Ne možemo dopustiti da tržište to ispravlja, jer neće. Zato postoji socijalna država i socijaldemokratska Vlada, koja pokušava pomoći građanima koji nemaju istu pregovaračku poziciju u rješavanju egzistencijalnih problema - izjavio je.

Predsjednik Udruge banaka Zoran Bohaček kazao je da se banke ne protive razduživanju, ali da bi svaki zakon trebala pratiti procjena učinka propisa. Budućeg ministra upitao je hoće li zakoni ubuduće prolaziti tu proceduru. Lalovac je odgovorio da ne želi robovati formi.

- Tražit ćemo rješenja, koja ne moraju biti preko noći, ali nakon šest godina recesije više nemamo vremena robovati formama da pomognemo građanima - ustvrdio je.

Podsjetio je da je građanima blokirano 26 milijardi kuna glavnice i 14 milijardi kuna kamata. Bankama je poručio da im je 24 sata na raspolaganju, ako žele suradnju.

- Ako se poklope stavovi, dobro. Jedno je teorija, ali ja želim da građani osjete određene korake. To je prava procjena propisa - poručio je budući ministar.

Već rade na izmjenama Zakona o predstečajnim nagodbama

Lalovac je govorio i o Zakonu o predstečajnim nagodbama te je napomenuo da radna skupina Ministarstva financija i pravosuđa već radi na zakonskim izmjenama. Kazao je da će se rješavanje dijela predstečajnih nagodbi vratiti u Stečajni zakon, verifikacija potraživanja će se povjeriti sudovima, a u procjenu nekretnina u postupcima predstečajnih nagodbi uključit će se Državni ured za upravljanje državnom imovinom.

Najavio je da će kroz desetak dana u suradnji s premijerom predstaviti svoj novi tim.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS