Obavijesti

News

Komentari 60

I tetka iz Sjeverne Koreje u raspravi o proračunu Zagreba

 I tetka iz Sjeverne Koreje u raspravi o proračunu Zagreba
9

Kao što je Jong-un izdao tetku, tako je i Bernardić Milanovića, rekla je HDZ-ova Margareta Mađerić (Kim Jong-un je dao smaknuti tetka, ne tetku, op.a)

VIDEO

Zamjenica gradonačelnika Milana Bandića odbila je prijedlog zastupnika Ivana Tepeša (HSP Ante Starčević) da odstupi i da ona i gradonačelnik Bandić podnesu ostavke.

- Vi nemate nikakav legitimitet. Građani su glasali za Milana Bandića. Njegov stil vođenja gradom i njegov proračun. Tko zna koliko će ova situacija trajati. Trebali bi dati ostavke i da idemo na nove izbore - rekao je Tepeš na sjednici gradske Skupštine. Tepešu je zasmetalo što u Skupštini više nema ni stolice za Milana Bandića.

- Pa on je još gradonačelnik - rekao je. Pitao je Švaljek komunicira li s Bandićem ili odluke donosi samostalno.

Sandra Švaljek mu je citirala zakon koji kaže da u odsustvu gradonačelnika, njegovu funkciju obavljaju zamjenici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Podsjetila bih vas da smo svi mi išli na izbore kao i gospodin Bandić. Kandidirali smo se i stekli legitimitet. Moj legitimitet je jednak kao i Bandićev - rekla je Švaljek.

Rekla je da sve radi samostalno i bez uputa gradonačelnika i da se s njim ne konzultira. Podsjetila je da je sud Bandiću zabranio komunikaciju sa svjedocima i vođenje grada.

Kojić: Dno smo dodirnuli

Proračun Zagreba će ukupno izgubiti 781 milijun kuna zbog Vladine promjene poreza. Bit će manje novca za bolesne, učenike, vatrogasce, umirovljenike. Smanjuju se subvencije i pomoći i unatoč 6,63 milijarde kuna. Gradski pročelnik za financije Slavko Kojić kaže da ne znaju pravi odgovor na problem. 

- Dno smo dodirnuli, ovo je Vladino sakaćenje proračuna – rekao je Kojić.

Zastupnicima je napravio i prezentaciju Vladinih mjera u kojom je pokazao da će zbog reforme onima s plaćom od 5.000 kuna, ona mjesečno porasti 85 kuna, odnosno 1.020 kuna godišnje. Oni će na kraju godine dobiti petinu mjesečne plaće. Onima s plaćom iznad 13.200 kuna će ostati 1.062 kuna mjesečno, pa će na kraju godine dobiti još jednu, 13. plaću.

- Istovremeno su prepolovili novac za bolesne, učenike, umirovljenike koji ostaje Zagrebu. Da bi oni bogatiji dobili još jednu plaću godišnje. Pa netko se zaigrao s excel tablicom. Sram ih može biti – rekao je Kojić.

Napomenuo je da Zagreb daje preko 700 milijuna kuna pomoći ostalim, siromašnijim gradovima kroz svoj porez koji ide u tzv. Fond za izravnanja. 

- Iako Ustav kaže da se država dužna brinuti za siromašnijim gradovima, to rade bogatiji gradovi. Da ne dajemo tu pomoć, mogli bi ukinuti prirez u Zagrebu – rekao je Kojić. U Zagrebu su već srezane i sve veće investicije za sljedeću godinu

'Moramo nešto novo stvoriti, ne možemo samo rezati'

U raspravi o proračunu, HDZ-ovci su napali oporbeni SDP, a Bandićevci koji su predložili proračun obje stranke nazvale su licemjernima.

SDP-ov Davor Bernardić se založio da Grad ne ide na štednju, nego na razvojne projekte. Predložili su čak 33 projekta, od osnivanje tvrtke za prodaju struje, veće stipendije, turističku strategiju, ulaganje u informatizaciju. Pozvao se na primjer Republike Koreje koja je nekad bila tri puta manje razvijena od Sjeverne Koreje, a sada je industrijski lider u svijetu. 

- Hrvatska i Zagreb pate, moramo izvesti, moramo nešto novo stvoriti, ne možete samo rezati. Možete smanjiti obrok djetetu, ali i dalje djeci dati obrok. S manjim obrokom imat ćete bolesnu djecu. Promjena paradigme je povećanje prihoda. Predlažemo i danas u cilju ideje i koje ne traže novce, ali traže malo hrabrosti i soli da bi se realizirala – rekao je Bernardić.

'Kao što je Jong-un izdao tetku, tako je i Bernardić Milanovića'

Replicirala mu je HDZ-ova Margareta Mađerić rekavši da je on pripremio jedan govor za Skupštinu, a vjerojatno drugi za Sabor u kojem SDP i partneri imaju većinu. Tamo ne predlaže iste stvari kao u Zagrebu. Poručila mu je da predloži projekte Vladi jer bi državi bilo bolje da prihvati i jedan posto njegovih prijedloga.

- Vi govorite o gladnoj djeci, a vaša ministrica Milanka Opačić govori da ih nema, a vaš premijer da je problem pretilost – zaključila je Mađerić. Mađarić se malo zanijela, pa je rekla da se Bernardić ponašao kao Kim Jong-un, vođa Sjeverne Koreje. 

- Kao što je Jong-un izdao tetku, tako je i Bernardić Milanovića – rekla je. (Kim Jong-un je dao smaknuti tetka, ne tetku, op.a) 

HDZ neće podržati proračun zbog pogrešnih prioriteta

HDZ neće podržati proračun jer smatra da su pogrešni prioriteti i da se štedi na komunalnoj izgradnji, dok rastu troškovi u Uredu zamjenice gradonačelnice za čak 11 milijuna kuna.

Naftni stručnjak Davor Štern s Bandićeve liste je poručio Bernardiću neka se založi za Zagreb i da SDP ne prihvati izmjene zakona kojim će Zagreb izgubiti 781 milijun kuna

- Vi to progurajte, a mi ćemo onda sva 33 SDP-ova projekta staviti u proračun – rekao je Štern.

Ferdeljija naljutili HDZ-ovci

Vladimir Ferdelji s liste HSLS-a je naljutilo što HDZ proziva da se Grad ne zna voditi u situaciji kada su izgubili milijune izmjenom Zakona. 

- Zašto gospodin Mikulić ne kaže HDZ-ovim gradonačelnicima i županima da štede? Oni su jako ustali protiv Zakona, ali tad HDZ ne kaže da su nesposobni, nego da im je Vlada uzela novac. U Zagrebu tvrde drugačije – rekao je Ferdelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor