Obavijesti

News

Komentari 90

Prijedlog: Umjesto tri, moći će se oploditi čak 12 jajnih stanica

Prijedlog: Umjesto tri, moći će se oploditi čak 12 jajnih stanica
1

Zakon je prošao kod stručnjaka i vrlo je medicinski kompleksan, ali se otvaraju i etička, pravna te kulturološka pitanja. Prijedlog zakona će ići u redovitu proceduru

VIDEO

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je bio prvi na dnevnom redu ići će u redovnu, a ne hitnu proceduru u Saboru. Novi zakon ne dopušta istospolnim zajednicama potpomognutu oplodnju, a izvanbračne zajednice svoje postojanje dokazuju izjavom kod javnog bilježnika.

Za potrebe ovog zakona izvanbračnu zajednicu čine muškarac i žena koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj zajednici ili istospolnoj zajednici te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka - piše u prijedlogu novog zakona, a tiče se postojanja izvanbračne zajednice. 

Nakon punoljetnosti, začeti umjetnom oplodnjom imaju pravo na uvid o podrijetlu

Prema novom zakonu umjesto tri jajne stanice kako je bilo do sada, moći će se oploditi njih 12, a nakon navršene 18 godine života žena ili muškarac začeti umjetnom oplodnjom imaju pravo na uvid o svom biološkom podrijetlu. Također, prema novom zakonu oni ljudi koji su promijenili spol nemaju pravo na potpomognutu oplodnju. 

Zameci se čuvaju pet godina na teret države

Zameci koji nisu uneseni u spolne organe žene čuvaju se na teret države pet godina, a nakon isteka roka zameci se uz pristanka darivatelja daruju radi postizanja trudnoće i pružanja korisniku prava na potpomognutu oplodnju. Ako parovi žele produžiti čuvanje zametaka daljnjih pet godina, oni snose trošak čuvanja. 

- Donošenje novog zakona kojom se uređuju vrste postupaka MPO-a ima za cilj odrediti jasne kriterije i uključivanje Hrvatske u red država koje su pravno uredile ovo područje. Zakon je prošao proceduru stručnjaka i vrlo je kompleksan što se tiče medicinskog dijela, ali se otvaraju i etička, pravna te kulturološka pitanja - rekao je Rajko Ostojić, ministar zdravlja.

Šest načela zakona

Prvo načelo zakona je optimalno liječenje, sukladno najboljoj kliničkoj praksi, drugo načelo je načelo izbora, a tiče se toga da se pacijentima neće nametati stavovi već će moći izabrati kojem se načinu oplodnje žele podvrgnuti. Treće načelo je zdravlje žene i djeteta, četvrto je načelo pravednosti koje obuhvaća odabir da parovi idu ili na pravno ili psihološko savjetovanje. Peto načelo je načelo dostupnosti, a odnosi se na to da parovi sve postupke mogu obaviti u Hrvatskoj. I na kraju šesto načelo odnosi se na uključivanje nevladinih udruga, odnosno udruge pacijenata u povjerenstvo za medicinski potpomognutu oplodnju.

Opačić: Radi se o optimalnom prijedlogu

Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, je u četvrtak komentirala prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO). Rekla je kako je riječ o optimalnom prijedlogu te dobroj osnovi za raspravu u Saboru.

Biskupi: Nismo dobili prijedlog Zakona o MPO-u iako nam je ministar obećao

Hrvatska biskupska konferencija se u četvrtak požalila da još nije dobila prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji iako je se na to ministar zdravlja Rajko Ostojić obvezao. Također su pozvali hrvatsku javnost da se odgovorno i djelotvorno uključi u raspravu o prijedlogu Zakona jer se radi o presudnim pitanjima koja će bitno odrediti budućnost naroda i države. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske