Obavijesti

News

Komentari 18

'Hoće li Vlada pilatovski oprati ruke od stanja u Brodosplitu?'

'Hoće li Vlada pilatovski oprati ruke od stanja u Brodosplitu?'
14

Pozivam Vladu i sve institucije da zaštite radna mjesta u Dalmaciji i da brodogradnja napokon krene, spasimo Brodosplit, poručio je Mostov zastupnik Miro Bulj

VIDEO

Saborski klubovi oporbenih Mosta i Živog zida upozorili su u četvrtak na probleme u Brodosplitu i pozvali da se razradi koncept opstanka te tvrtke, a apelu za spas domaćih brodogradilišta priključio se i HDZ.

 S obzirom "na teško stanje i očitu propast koja slijedi Brodosplitu, ako se nastavi ovakvo upravljanje tvrtkom", Živi zid predlaže da se hitno raskine privatizacijski ugovor, da Vlada protestira jamstva u visini 50 milijuna kuna, da se utvrdi kaznena odgovornost za sve aktere prije i poslije privatizacije Brodosplita, te razradi koncept opstanka Brodosplita u suradnji s drugim brodogradilištima u Hrvatskoj.

Bunjac: Ugovor o privatizaciji Brodosplita potpisao Vrdoljak

 Branimir Bunjac (Živi zid) podsjetio je na privatizaciju Brodosplita, na činjenicu da se 2010. na Vladin javni natječaj javio samo samoborski DIV s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Povjerenstvo za privatizaciju Brodosplita tu je ponudu odbilo, ali je Vlada Zorana Milanovića 2012. tu odluku poništila i odlučila da se Brodosplit privatizira izravnom nagodbom s DIV-om, rekao je Bunjac nakon stanke.

 Dakle, brodogradilište vrijedno nekoliko milijardi kuna predalo se tvrtki koja je imala 20.000 kuna, a takvu je nagodbu dozvolio i ugovor o privatizaciji potpisao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, izjavio je taj zastupnik.

 Na probleme Brodosplitu, ali i cijele brodogradnje, pozornost skreće i Miro Bulj (Most). Revizijska izvješća ukazuju na brojne anomalije, na nenamjensko trošenje državnih potpora, davanje nenamjenskih kredita koji se ne ulažu u razvoj brodogradnje, pobrojao je Bulj, ističući da iz brodogradilišta odlazi najstručniji kadar.

Bulj: Namjerava li Vlada pilatovski oprati ruke?

 Bulj navodi kako nema odgovora što su nadležna tijela poduzela nakon tih revizijskih izvješća, pita se namjerava li Vlada svojom šutnjom "pilatovski oprati ruke od stanja u brodogradilištu Split" i čekati izvješće Europske komisije koja će "kazati da nisu ispunjeni uvjeti za potpore".

 Pozivam Vladu i sve institucije da zaštite radna mjesta u Dalmaciji i da brodogradnja napokon krene, spasimo Brodosplit, poručio je Bulj.

 Ante Sanader (HDZ) podsjeća da je brodogradilište u Splitu bilo simbol gospodarske snage Splita, ali je danas u situaciji kad se teško prodaje na tržištu.

 Ono što se dogodilo sa Agrokorom, nešto slično se (događa) u Uljaniku, odnosno škveru u Splitu, upozorio je Sanader pozivajući na spas domaćih brodogradilišta.

 Moramo vidjeti što se može napraviti, koliko se Sabor može uključiti, naglasio je HDZ-ov zastupnik, ali i upozorio kako to neće biti lako jer je svjetska konkurencija velika i teško je naći mjesto na tržištu gradnje brodova.

Pernar pozvao Vladu da ne čeka da se u 3. maju ponovi Uljanik

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar pozvao je u četvrtak Vladu da ne čeka s rješavanjem problema u brodogradilištu 3. maj i ne reagiraju tek kada se tamo prestanu isplaćivati plaće, već da odmah napravi plan za to brodogradilište kako bi se izbjegla situacija kakva je danas u Uljaniku.

 "Iako se čini da se problem neisplate plaća u Uljaniku pojavio jučer, istina je da je problem s neisplatom plaća počeo već onog trena kada se kooperanti nisu počeli isplaćivati. Već od 9. mjeseca novi kooperanti nisu primili plaće. Ovo je sada isti modus operandi. U brodogradilištu 3. maj se također počelo kasniti s isplatama kooperanata", rekao je Pernar nakon stanke koju je po toj temi zatražio u Saboru.

 Krizu, kaže, vidi u tome da je protekle četiri godine brodogradilište primalo subvencije države, što je bio prijelazni rok.

 "U tom prijelaznom roku je brodogradilište 3. maj moglo funkcionirati i podmirivati svoje obveze. No, od početka ove godine brodogradilište nema potporu države, a bez te državne potpore brodogradilište neće moći funkcionirati i naći će se u situaciji kao i Uljanik, da će kašnjenja prema kooperantima biti sve veća, pa će i plaće  zaposlenicima u jednom trenutku početi kasniti", upozorio je Pernar.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...