Obavijesti

News

Komentari 13

'Prijenos zakupa na zrcalne tvrtke Agrokora je zakonit'

'Prijenos zakupa na zrcalne tvrtke Agrokora je zakonit'
1

Zrcalna tvrtka samo preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega za to zemljište općina ili grad raspisuje natječaj, kako im je i omogućio novi Zakon, ističu

VIDEO

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je priopćilo da je prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na Agrokorove zrcalne tvrtke sastavni dio nagodbe Agrokorovih vjerovnika u postupku izvanredne uprave, te je zanijekalo tvrdnje o pritisku na čelnike općina kako bi potpisali ugovore o korištenju zemljišta.

U priopćenju u kojemu se ističe da je državno poljoprivredno zemljište koje obrađuju Agrokorove tvrtke vlasništvo Republike Hrvatske i da će tako i ostati, kaže se da je sastavni dio nagodbe Agrokorovih vjerovnika i prijenos ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke.

Ministar Tolušić: Za muljatore nema zakupa državne zemlje!
Ministar Tolušić: Za muljatore nema zakupa državne zemlje!

- Prijenos ugovora radi se aneksom postojećeg ugovora. Aneksom se evidentira da zrcalna tvrtka preuzima sva prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor. Zrcalna tvrtka mora poštovati odredbe postojećeg ugovora, dakle koristiti poljoprivredno zemljište i plaćati zakup ili joj se zakup otkazuje, a ugovor raskida - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Napominju da se prijenos na zrcalne tvrtke provodi i za deklariranje proizvoda i sljedivost hrane.

- Zrcalna tvrtka samo preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega za to zemljište općina ili grad raspisuje natječaj, kako im je i omogućio novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Sve navedeno propisano je Zakonom o postupku izvanredne uprave, Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Nagodbom vjerovnika Agrokora - kaže se u priopćenju.

Ujednačit će cijenu zakupa

Kada je riječ o visini zakupnine, koju su neki načelnici spominjali kao razlog neslaganja oko sklapanja aneksa postojećih ugovora s Agrokorovim tvrtkama, Ministarstvo poljoprivrede navodi kako priprema pravilnik o revalorizaciji visine zakupnine, kojim će uskladiti visina zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta.

To znači da će u katastarskoj općini zakupnina za oranicu ili pašnjak biti ujednačena za sve zakupce bez obzira kada su potpisali ugovor o zakupu, kažu u Ministarstvu.

Ističu kako nije točno da je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s predstavnicima općina na njih izvršen pritisak.

- Sastanak nije bio ni hitan ni tajan, niti se načelnike tražilo da naprave nešto što već nije propisano zakonom. Ministarstvo poljoprivrede je zajedno s DORH-om načelnike upoznalo s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i postupanjima oko izrade aneksa ugovora - kaže se u priopćenju.

Tvrtke Agrokora mijenjaju ime: Nema više Leda, Konzuma...
Tvrtke Agrokora mijenjaju ime: Nema više Leda, Konzuma...

Dodaju se da će Ministarstvo jedinicama lokalne samouprave poslati detaljnu uputu za izradu aneksa ugovora i predložak aneksa koji su sukladni sudskoj Nagodbi vjerovnika Agrokora i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

Prema podacima iz priopćenja, Agrokorove tvrtke obrađuju 32.839 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno 2,8 posto ukupnog obradivog poljoprivrednog zemljišta koje se u Hrvatskoj obrađuje: Belje obrađuje 19.111 hektara, Vupik 6.529, PIK Vinkovci 4.469, Agrolaguna 1.193, Vinka 809, PIK Vrbovec 673 i Mladina 54 hektara.

Prijenos napravljen prije nagodbe?

Ministarstvo ističe kako Agrokorove tvrtke imaju ugovore o zakupu ili koncesiji državnog zemljišta, koje poštuju, odnosno koriste i obrađuju poljoprivredno zemljište te uredno plaćaju zakup.

Svima osam dana za žalbe: Sud potvrdio nagodbu oko Agrokora
Svima osam dana za žalbe: Sud potvrdio nagodbu oko Agrokora

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić u utorak je najavio da će Udruga angažirati odvjetnički ured koji će proučiti sve vezano uz anekse ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta Agrokorovim tvrtkama, a ako je bilo kršenja zakona podnijet će kaznene prijave. 

Predstavnici Udruge OPG-a Hrvatske Život upozorili su da je prijenos zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta na zrcalne tvrtke iz sustava Agrokora obavljen prije sklapanja nagodbe u postupku izvanredne uprave. Pitaju kako je moguće da je netko prebacio vlasništvo prije nego je nagodba potpisana i potvrđena na sudu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca