Obavijesti

News

Komentari 21

Prijepor HDZ-a i Bandića oko prodaje udjela APIS-a: 'Dosta je guljenja kože gradonačelniku'

Prijepor HDZ-a i Bandića oko prodaje udjela APIS-a: 'Dosta je guljenja kože gradonačelniku'
5

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na dnevni red sjednice Gradske skupštine stavio je prodaju udjela u tvrtki APIS IT. HDZ je tražio da se točka povuće, Bandić im je odbrusio da to neće učiniti

VIDEO

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, koja se održava u Kongresnoj dvorani Velesajma jer je Stara gradska vijećnica oštećena u potresu, nije ni počela, a zastupnici su već zatražili stanku. Najvažnija točka dnevnog reda je rebalans proračuna, no do prijepora je došlo zbog redoslijeda točaka. Rebalans je tek sedma točka, a jedna od njih je i prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o prodaji udjela u tvrtki APIS IT. Oporba, ali ni HDZ to ne podržavaju, a HDZ je tražio da se ta točka povuče s dnevnog reda. 

- Mi smatramo da je APIS tvrtka od nacionalnog interesa i mora ostati u nacionalnim rukama. Tražimo da Vlada ima ekskluzivno pravo na kupnju APIS-a i ne želimo da tvrtka od takve važnosti ide u javnu ponudu - istaknuo je HDZ-ov Davor Filipović.

HDZ obećanja: Protiv korupcije, prosječna plaća 7.600 kn, stop uhljebima, reforma pravosuđa
HDZ obećanja: Protiv korupcije, prosječna plaća 7.600 kn, stop uhljebima, reforma pravosuđa

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) poručuje kako je ovo samo igrokaz.

- Maratonska sjednica, ako završi do izbora bit će dobro. Imamo više od 50 točaka, 16 ih je predloženo u hitnom postupku. HDZ i Bandić se nisu dogovorili oko APIS-a, ne znamo ni što će biti s rebalansom - rekao je dodavši kako je neprihvatljivo da se APIS proda državi, a kamoli nekom privatnom poduzeću. 

- Jer su to osjetljivi podaci i svakako nije dobro da privatno poduzeće upravlja njima - rekao je Tomašević koji ovaj rebalans, kojim se proračun smanjuje za samo dva posto, doživljava kao provokaciju. 

- Svi gradovi imaju pad prihoda od 10 posto, a mi imamo rebalans od samo dva posto, a imali smo i potres. Gradonačelnik najavljuje još dva rebalansa do kraja godine, a svaki od njih je nepovoljniji za Grad. Odgađanje smanjenja troškova u odnosu na planirane prihode znači skuplje kredite i ovo je potpuno neodgovorno. A bezobrazno je da imamo otprilike isti iznos od 157 milijuna kuna, koji se odvajaju za mjere za koronu i krizu, a 130 milijuna kuna je povećanje pročišćenja otpadnih voda privatnom koncesionaru. Meni je to čista provokacija i ne mogu vjerovati da se netko usudi doći s ovakvim rebalansom, koji čekamo već dva i pol mjeseca - poručio je.

'HDZ nam nudi veliku državu koja će onda i naveliko trošiti'
'HDZ nam nudi veliku državu koja će onda i naveliko trošiti'

HDZ i Bandić, dodao je, prepiru se, a HDZ istovremeno i dalje drži štange Bandiću. 

- Najnoviji primjer je dječja bolnica Srebrnjak i to je stvarno prešlo svaku mjeru. Maknuli su ravnatelja, maknuli su profesoricu Mirjanu Turkalj kao voditeljicu EU projekta, pitanje je što će biti s tim projektom, a sada im još prijeti i otkaz. To je potpuno nedopustivo, a tu je odgovornost i ministra Beroša i premijera Plenkovića - dodao je.

Nezavisni Renato Petek istaknuo je kako se HDZ sada želi suprotstaviti Bandiću prije izbora. 

- Ukoliko su tri godine dogovarali kako će surađivati u Gradu Zagrebu i ako tri godine rade plan kako prodati 49 posto udjela APIS-a državi da se upotpuni rupa u gradskom proračunu, onda nije fer od HDZ-a, kao vjerodostojnog partnera, kako sami za sebe kažu, da postupaju nevjerodostojno i pokušavaju se na mala vrata se pozicionirati kao opozicija - rekao je.

Nakon stanke je gradonačelnik Milan Bandić poručio kako točku o APIS-u neće povući s dnevnog reda.

- Ostaje na dnevnom redu zato što sam ja sa svima onima s kojima sam trebao razgovarati, a tu govorim o izvršnoj vlasti u Gradu i državi i na tome radimo dvije godine. Ako se nešto dogodilo preko noći, ja za to ne znam. I zato ostavljam to na dnevnom redu, neka svako glasa po svojoj savjesti - rekao je Bandić poručivši zastupnicima da se moraju odlučiti zastupaju li državne ili gradske interese. 

Dogovori Krstičevića i Plenkija: Neće biti na listama, ali pomoći će Berošu u 10. izbornoj jedinici
Dogovori Krstičevića i Plenkija: Neće biti na listama, ali pomoći će Berošu u 10. izbornoj jedinici

- Moja savjest je čista, ja sam sve svoje napravio što sam trebao. Ne želim politizirati. Normalno je da državna tvrtka, koja obavlja 95 posto posla preko APIS-a, ima 100-postotni udjel u toj tvrtki. Iskonzultirao sam sve zadnje dvije godine s dva ministra državne imovine, jednim ministrom financija i premijerom. Razgovarali smo i sinoć u 21, ali to nije moj problem - rekao je poručivši kako je dosta skidanja kože gradonačelniku i građanima. 

- Bio sam na pet sastanaka i onda kao grom iz vedra neba da skinemo to s dnevnog reda. Pa nisam ja svoje dostojanstvo našao na cesti - poručio je. 

Što se tiče rebalansa nakon potresa i epidemije korona virusa, proračun se namjerava smanjiti za 273,6 milijuna kuna, odnosno sa 12,4 milijarde na 12,176 milijardi kuna i ta točka ipak je pomaknuta na prvo mjesto dnevnog reda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...