Obavijesti

News

Komentari 154

Policija ubila dvojicu otmičara, turski tužitelj umro je u bolnici

Policija ubila dvojicu otmičara, turski tužitelj umro je u bolnici
9

Pregovarali smo šest sati, a naše snage pokrenule su operaciju kada su čuli pucnjeve preko telefona tijekom pregovora s teroristima - rekao je šef policije

VIDEO

Dvojica otmičara koja su u utorak za taoca uzeli istanbulskog tužitelja Mehmeta Selima Kiraza ubijena su u akciji sigurnosnih snaga, a oteti tužitelj teško ozlijeđen prevezen je u bolnicu. Liječnici su se nekoliko sati borili za njegov život, ali nisu uspjeli. Preminuo je u utorak navečer. 

Turski predsjednik Erdogan izjavio je da je Kiraz pogođen s pet mataka, od toga s tri u glavu. Dodao je da su otmičari u ured tužitelja ušli noseći odvjetničke odore.

- Pregovarali smo šest sati, a naše sigurnosne snage  pokrenule su operaciju kada su čuli pucnjeve preko telefona tijekom pregovora s teroristima - rekao je šef Istanbulske policije Selami Altinok nakon akcije.

Kako javlja BBC News, iznad zgrade u koju su ušle specijalne snage uzdizao se dim. 

Radikalna militantna skupina DKHP-C držala je turskog tužitelja Mehmeta Selima Kiraza kao taoca na sudu u Istanbulu  te prijetila da će ga ubiti ako ne ispune njihove zahtjeve do 15.35 po lokalnom vremenu.

Skupina je ranije na svom Twitteru objavila fotografije jednog od svojih članova kako drži pištolj uperen u glavu tužitelja.

Tražili uhićenje policije

Kiraz je vodio istragu o slučaju ubojstva 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je stradao 2013. godine. Elvan je bio u komi 269 dana nakon što ga je pogodio spremnik sa suzavcem dok je kupovao kruh.  Sve se dogodilo za vrijeme prosvjeda protiv premijera Recepa Erdogana. 

Dječak je umro 11. ožujka 2014. Njegova smrt potaknula je nasilne prosvjede desetaka tisuća ljudi u najmanje 32 grada diljem zemlje.

Dva zahtjeva

DHKP-C zahtijevao je da policajci koji su odgovorni za smrt tinejdžera priznaju svoj zločin u prijenosu uživo na televiziji, te da im se sudi na ‘narodnom sudu.’ 

Drugi zahtjev terorista bio je da se odbace optužnice protiv svih osoba koje su uhićene na prosvjedu povodom smrti Berkina Elvana.

'Ne želim da itko više umre'

Otac preminulog dječaka pozvao je otmičare da puste tužitelja. 

- Moj sin je mrtav, ne želim da itko više umre, tužitelj mora biti pušten - rekao je otac, pišu turski mediji.

Teroristička skupina

Ova skupina smatra se terorističkom skupinom u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji. 

Kako navodi agencija AP, grupa je u prošlosti izvela nekoliko sporadičnih napada, uključujući samoubilački napad na Američku ambasadu 2013. kada je ubijen čuvar. Grupa je bila aktivnija tokom 70-tih godina prošlog stoljeća. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca