Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prijeti i zaraza: Mrtvu susjedu našli kad se počeo širiti smrad

Tijelo je odvezeno, ali kako je proces raspadanja već uznapredovao nije bilo moguće pokupiti i ukloniti sve posmrtne ostatke. Zbog vrućina i smeća u stanu, smrad čini život u toj zgradi nemogućim

Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
51 komentara

Gotovo dva tjedna stanari zgrade s jedanaest stanova na adresi Castropola 28 u pulskoj starogradskoj jezgri žive u teškim uvjetima smrada i najezde kukaca, strahujući za svoje zdravlje, a rješenje problema ne nazire se u bespućima zakonskih i administrativnih prepreka, piše portal iPress.

Još 15. kolovoza stanari su pozvali policiju zbog širenja neizdrživog smrada iz stana jedne starije gospođe. Po ulasku vatrogasaca, policije i mrtvozornika u stan, utvrđeno je da je stanarka preminula, te da je njeno mrtvo tijelo do tog dana u stanu bilo od 7 do 10 dana. Tijelo je odvezeno, ali kako je proces raspadanja već uznapredovao nije bilo moguće pokupiti i ukloniti sve posmrtne ostatke. Sada ti ostaci, navode stanari, s obzirom na visoke temperature i činjenicu da je stanarka nagomilala veliku količinu raznih stvari i smeća, toliko smrde da čine život u toj zgradi gotovo nemogućim.

Foto: Ivan Grgat/24sata

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, odnosno Služba za epidemiologiju i Odjel DDD, je u dva navrata, 18. i 20. kolovoza, provela protuepidemijsku dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, pri čemu su djelatnici Zavoda u stan ušli u pratnji policije, jer je on službeno zapečaćen.

Stanje se, međutim, nakon toga nije znatnije poboljšalo s obzirom na to da su na mjestu gdje se nalazilo truplo i dalje bili prisutni tragovi koji upućuju na intenzivno raspadanje zaostalih dijelova leša, a osim toga je nagomilana i velika količina različitog otpada. Iz stana i dalje dopire smrad, a insekti se iz stana šire i po cijeloj zgradi.

Na poziv stanara 22. kolovoza Zavod je napravio epidemiološki izvid kojim su potvrđeni ti navodi, i iako nije bilo moguće ući u stan, smrad se osjetio i u hodniku, a uočeni su i uginuli žohari kao posljedica obavljene dezinsekcije. 

- Organsko onečišćenje i velika količina otpada podloga je za daljnje razmnožavanje insekata i glodavaca kao potencijalnih prijenosnika zaraznih bolesti, što predstavlja epidemiološki rizik. Preporuča se hitno očistiti stan, a nakon toga obaviti završnu dezinfekciju i dezinsekciju. Istovremeno bi trebalo hitno provesti dezinsekciju svih ostalih stanova u zgradi - navodi se u Procjeni opasnosti iz zapuštenog stana od 23. kolovoza, koju potpisuje voditeljica Službe za epidemiologiju ZJZIŽ Jasna Valić.

Glavni problem, uz opasnosti koje prijete od nehigijenskih uvjeta i užasnog smrada, je taj da se trenutno ne pronalazi nasljednik stana preminula. Do trenutka dok se vlasnik ne pojavi ili stan pripadne u vlasništvo Grada Pule, stanari su iscrpili sve opcije, te se riješenje može samo čekati.

Možda vas zanima i ovo:
Message