Obavijesti

News

Komentari 211

Prijeti veliki rat? Putin Americi 'pred nosom' gradi vojne baze

Prijeti veliki rat? Putin Americi 'pred nosom' gradi vojne baze
4

Dok Rusija snažno iz zraka napada ciljeve ISIL-a u Siriji, Putin se sprema na gradnju vojnih baza u Arktiku kojima će podići tenzije između istoka i zapada

VIDEO

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je SAD da je više usredotočen na svrgavanje Bašara al-Assada nego na borbu protiv Islamske države. Izgovorio je to samo dva tjedna nakon što je optužio Zapad da njihovi napadi na ISIL ne daju rezultate dok su oni ruski pogodili više od 55 ključnih meta. 

- Naš cilj je pobijediti terorizam i pomoći Assadu u započinjanju političkog procesa. Vjerujem da je ovo jedini način - rekao je Putin u Sočiju.

Sirijski pobunjenici napali su Putina tvrdeći da ruske snage više gađaju njih nego ISIL. Moskva je te optužbe odbacila. 

Nove ruske baze na Arktiku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Profimedia

Dok svoju vojnu moć demonstrira snažnim zračnim udarima u Siriji, Putinove ambicije ipak se neće zaustaviti samo na susjednim zemljama i Bliskom istoku. S čak tri nove vojne baze u Arktiku SAD-u će se približiti na samo 480 kilometara.

I to nije sve, još jedna pomorska vojna baza bit će izgrađena na Kurilskom otočju, tridesetak kilometara od japanskih obala. Novim bazama Putin će svakako uznemiriti američke i japanske vlasti, a potaknut će i nove napetosti u svijetu.

U sve četiri baze planiran je smještaj vojnih trupa, zrakoplova i oklopnih vozila. Baza na Kurilskom otočju pogoršat će već ionako loše odnose s Japanom koji tvrdi da su južni Kurilski otoci njihov teritorij. To je otočje Rusija, inače, zauzela na kraju Drugog svjetskog rata, a spor s Tokijom još uvijek traje jer formalni mirovni sporazum nikad nije potpisan. 

U Arktiku Rusija će svoje baze rasporediti na otoke Wrangel, Kotenly i Cape Schmidt. Završetak svih baza planiran je 2018. godine. 

- Ne krijemo se od nikoga. Evo, upravo smo završili gradnju baze u novosibirskom arhipelagu, na otoku Kotenly. To je uistinu velika baza kakvu nismo imali ni u sovjetskim vremenima - rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Profimedia

Putin kaže da ne planira militarizirati Arktik, ali naglašava da će braniti ruske interese u toj regiji. Ono što je najopasnije je baza na otoku Cape Schmidt, udaljenom petstotinjak kilometara od Aljaske. 

Moskva vjeruje da će im podizanje vojne baze blizu američkog teritorija Rusiji dati dodatnu prednost i snagu u svakom konfliktu s SAD-om.

Profimedia

Putin je u velikom zamahu, a za sve što čini ima široku potporu u vlastitoj državi. Njegovu politiku podržava ili uglavnom podržava više od 80 posto Rusa, a njih čak 72 posto ima izrazito dobro mišljenje o kampanji zračnih udara u Siriji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...