Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Prijetili su mi batinama u školi ako ne uzmem mito'

Predrag Novković-Mihalić tvrdi da su mu Dragutin Colnar i Ilija Perković za odabir Alfinih udžbenika nudili računalo, a ako odbije - batine

Cropress
Foto: Cropress
3 komentara

S teško dokazivim optužbama protiv dvojice kolega i kaznenom prijavom u džepu, koju je podnio policiji, bivši nastavnik u Osnovnoj školi Turanj u Karlovcu, Predrag Novković-Mihalić obratio se za pomoć novinarima tražeći pravdu i zaštitu.
Tvrdi da su ga u studenom, uz prijetnje kako će biti i batina ako odbije ili nekom bude pričao o tome, učitelj zemljopisa i sindikalni povjerenik Dragutin Colnar (65) i učitelj povijesti Ilija Perković (55) primoravali da za informatiku, predmet koji je predavao, za sljedeću školsku godinu odabere udžbenik i radnu bilježnicu s CD-om izdavačke kuće Alfa. Navodno su mu rekli da će biti nagrađen laptopom ili PC-om, a škola će dobiti projektor. Odbio je to učiniti. Na kraju je rekao da mu je svejedno što će oni učiniti i šutio do kraja prvog polugodišta. A onda je, stiješnjen strahom i svakodnevnim pritiscima, u siječnju dao otkaz plašeći se da mu kolege nešto ne podmetnu. Ostao je bez posla i prihoda. Nije više mogao trpjeti pritiske i prijetnje, živjeti u strahu.
- Odlučio sam ne štititi ljude zbog kojih sam bez posla - kaže Predrag Novković-Mihalić.
- Ravnatelj je bio šokiran, kao i svi pošteni kolege. Potom su mi neki roditelji rekli kako spomenuti kolege šire glasine da više ne radim jer sam skončao u ludnici. Potkraj siječnja sve sam prijavio prosvjetnoj inspektorici. Kasnije sam je pitao što je učinila, a ona mi je rekla kako je sve proslijedila pretpostavljenome gospodinu Mandiću" te dobila njegovu uputu da ne ide u nadzor. Vidio sam papir na kojem piše: "Po predstavci g. Novković-Mihalić ne ići u nadzor. Pozdrav!" - priča nastavnik. U strahu će i dalje čekati nalaze policijske istrage i nadati se reagiranju ministra obrazovanja Dragana Primorca.
Ravnatelj škole Ivica Jengić tvrdi kako bi sve bilo drukčije da mu je njihov bivši djelatnik sve ispričao prije nego što je dao otkaz.
- Mi bismo to riješili da se nije kasno meni obratio. Jako mi je žao jer je riječ o krasnom čovjeku i djelatniku. Po saznanju nazvao sam policiju i nakon njihove potvrde da je podnesena kaznena prijava ja više ništa ne mogu poduzeti. Nadležni organi će to rješavati, no mislim kako će to dugo trajati i neće se ponoviti, ako se i dogodilo - rekao nam je ravnatelj Jengić.

Možda vas zanima i ovo:
Message