Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Primili smo uhidbeni nalog za Perkovića i nećemo ga uhititi'

Ravnatelj policije potvrdio je kako su zaprimili europski uhidbeni nalog za Josipa Perkovića, ali je dodao kako neće postupati jer je djelo počinjeno prije 2002. godine

PIXSELL
Foto: PIXSELL
212 komentara

U Hrvatsku je u ponedjeljak stigao europski uhidbeni nalog za Josipa Perkovića (68). Potvrdio je to u utorak ravnatelj policije Vlado Dominić. No MUP Perkovića neće ni tražiti ni uhititi. 

- Nećemo postupiti po nalogu jer je djelo zbog kojeg Njemačka traži Perkovića počinjeno prije 2002. - objasnio je Dominić. 

Njemačka Perkovića sumnjiči da je poslao ubojice na bivšeg disidenta Stjepana Đurekovića, kojeg su i ubili 1983. u Bavarskoj. 

Nakon godina bezuspješnih traženja Njemačke da im izručimo bivšeg udbaša, činilo se kako će ulaskom Hrvatske u EU biti otklonjene sve prepreke. 

Vlada promijenila Zakon - Perkovića sada ne mogu izručiti

Do 30. lipnja Perkovića je štitilo hrvatsko državljanstvo, jer svoje državljane nismo izručivali. Ulaskom u EU ta zakonska odredba ne vrijedi. Kako ga ipak ne bi izručili, Vlada je u zadnji tren promijenila Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU. Izglasali su promjene prema kojima će se uhidbeni nalozi izvršavati samo ako se radi o kaznenim djelima počinjenim nakon 7. kolovoza 2002. 

Zaštita Perkovića naišla je na žestoke kritike u Hrvatskoj, ali i u Europi. 

Hrvatska bi mogla snositi sankcije

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću poslala je pismo u kojem ga je upozorila kako bi Hrvatska mogla snositi sankcije zbog nesuradnje s Europom. 

No iz ministarstva su podsjetili da takvo ograničenje imaju i Austrija, Italija i Luksemburg, Češka izvršava naloge za kaznena djela počinjena nakon 1. studenog 2004., a Francuska nakon 1. studenog 1993.

Stigla 84 naloga, postupat će po njih 65 

Hrvatska je nakon 1. srpnja zaprimila već 84 europska uhidbena naloga. Postupat će se po njih 65 jer je u 19 slučajeva djelo počinjeno prije 2002. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Message