Obavijesti

News

Komentari 35

Primorac: Arkan je 1990. planirao ubiti F. Tuđmana

Primorac: Arkan je 1990. planirao ubiti F. Tuđmana
1

Ivan Primorac, umirovljeni hrvatski pukovnik i bivši Tuđmanov osobni čuvar otkriva kako je Arkan zapravo uhićen jer je planirao ubiti predsjednika Tuđmana

Srpskog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana uhitili su 1990. u Dvoru na Uni i tada javnosti rekli da se radi o "rutinskoj redarstvenoj akciji". Ivan Primorac, umirovljeni hrvatski pukovnik i bivši Tuđmanov osobni čuvar otkriva da je Arkan zapravo uhićen jer je planirao ubiti predsjednika, piše Večernji list.
- U svibnju 1990. dobio sam informaciju da muškarac pod nadimkom Akrap namjerava ubiti Tuđmana. Zajedno s kolegom sam preko jedno Crnogorca s jakim vezama među mafijom otkrio da se zapravo radi o Arkanu. Poduzeli smo sve da raščistimo i neutraliziramo situaciju - rekao je Primorac. Pratio je što se događa s Arkanom i kad su ga smjestili u zatvor Zagrebu i rekao da je Arkan neprestano trenirao i tražio da mu nose ogromne količine kivija kako bi bio u formi. Međutim, šest mjeseci nakon što su ga uhitili, pod nikad razjašnjenim okolnostima, Arkana su pustili na slobodu. Primorac smatra da je netko za njegovo oslobađanje možda dobio milijun maraka. Zbog velikog broja pismenih i telefonskih prijetnji koje je Tuđman dobivao 90-ih godina, otkrio je kako su tada odluku o kretanju predsjednika donosili u zadnji tren zbog bojazni da informacija ne procuri. O odnosu s prvim hrvatskim predsjednikom ima samo riječi hvale.
- Cijenio je svoje osiguranje, ali je tražio točnost, preciznost i kvalitetu. Naravno da sam bio spreman dati život za predsjednika - rekao je Primorac.