Obavijesti

News

Komentari 0

Primorac u Parizu: Zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu je iznimno

Primorac u Parizu: Zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu je iznimno

Ministarstvo financija u utorak je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2035. godine

VIDEO

Ministar financija Marko Primorac u srijedu je na marginama sastanka Vijeća Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu ocijenio da je zanimanje investitora za hrvatsku euroobveznicu bilo iznimno te kazao da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor sve snage usmjerila pristupanju OECD-u.

Ministarstvo financija u utorak je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, dospijeća 2035. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4, a ostvareni prinos je 4,047 posto.

'S obzirom da nije u programu, porez na nekretnine neće biti uveden u mandatu ove Vlade'
'S obzirom da nije u programu, porez na nekretnine neće biti uveden u mandatu ove  Vlade'

Transakcija je, od objave do zatvaranja knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, pri čemu je ostvarena iznimno snažna potražnja u ukupnom iznosu većem od 6,4 milijarde eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Knjiga upisa sadržavala je više od 200 pojedinačnih interesa najkvalitetnijih investitora iz niza zemalja: Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Francuske, SAD-a...

Po riječima Primorca, interes stranih ulagača je bio doista izniman, knjiga upisa se napunila s više od 6,4 milijarde eura, što je 4,2 puta više od onoga što je trebalo za plasman tog izdanja, a što se tiče strukture investitora, naveo je da je u izdanju sudjelovalo gotovo 240 različitih renomiranih investitora iz različitih država.

Hrvatska izdala euroobveznicu u iznosu od 1,5 milijardi eura. Plenković: 'Interes je ogroman'
Hrvatska izdala euroobveznicu u iznosu od 1,5 milijardi eura. Plenković: 'Interes je ogroman'

- Svjedočili smo velikom odazivu i uspješnom izdanju, što je dokaz kredibiliteta RH i povjerenja ulagača i nagrada za sve ono što smo u proteklom razdoblju učinili, a to je odgovorno vođenje fiskalne politike i javnih financija a naravno i ulazak u eurozonu i šengenski prostor- kazao je.

Podsjetio je kako je obveznica koja je dospjela u travnju ove godine, a bila je izdana na američkom tržištu, imala kamatu od otprilike 6 posto, dok je sada kamata 4 posto, pa tako ovim izdanjem Hrvatska smanjuje troškove zaduživanja.

- RH ulaskom u eurozonu postaje novi subjekt na mapi svih onih ulagača koji ulažu u slične države eurozone, a nisu do sada imali hrvatsku euroobveznicu- ustvrdio je.

Ni promjene ni reforme. HDZ-u su vlast, moć i novac najvažniji
Ni promjene ni reforme. HDZ-u su vlast, moć i novac najvažniji

U rujnu predstavljanje prvog kruga ekonomske analize Hrvatske 

Primorac sudjeluje na sastanku Vijeća OECD-a na ministarskoj razini, koje se održava 7. i 8. lipnja u Parizu. Riječ je o forumu OECD-a na najvišoj razini, na kojem sudjeluju ministri financija, gospodarstva, vanjskih poslova, trgovine i drugih vladinih odjela iz zemalja članica OECD-a i zemalja partnera te predstavnici međunarodnih organizacija. Hrvatska po treći put sudjeluje na ministarskom sastanku OECD-a. 

Primorac je u izjavi novinarima istaknuo i da je Hrvatska nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor u potpunosti svoje snage usmjerila prema pristupanju OECD-u.

Plenković o uništenoj brani u Ukrajini: To je praktički ekocid, ugroženo na desetke tisuća ljudi
Plenković o uništenoj brani u Ukrajini: To je praktički ekocid, ugroženo na desetke tisuća ljudi

Kako bi pristupili potrebno je proći dva kruga ekonomskih analiza, rekao je, najavivši da se jedna ekonomska analiza upravo dovršava i bit će objavljena u rujnu ove godine. Na tom predstavljanju će, kako je kazao, biti i generalni tajnik OECD-a Mathias Cormann i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Predstavit će se stanje u hrvatskoj ekonomiji i svi procesi koje je eventualno potrebno još unaprijediti, istaknuo je Primorac.

- Nakon ulaska u eurozonu i šengenski prostor pristupanje OECD-u ostalo kao finalni filter u smislu svih onih reformi i procesa koje je potrebno unaprijediti u našem ekonomskom okruženju kako bi bili sigurni da imamo sve preduvjete za očuvanje stabilnog gospodarskog rasta- kazao je.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1