Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 6

Prirodna kozmetika: Mrkva i celer za mekšu i mlađu kožu

Prirodna kozmetika: Mrkva i celer za mekšu i mlađu kožu
1

Ovi su dani idealni za regeneraciju i dohranu kože. Najbolji odabir pri takvim tretmanima su maske, kupke i pilinzi od sirovog voća i povrća te bazna ulja bogata vitaminima

VIDEO

Dolaskom hladnijih dana zrela koža, iako je štitimo toplijom odjećom, zahtijeva dodatnu njegu i zaštitu. U zimskim mjesecima naša se koža počinje oporavljati od ljeta i isušivanja izazvanog suncem, morem i vrućinom, no oštar hladniji zrak i grijanje u stanovima također mogu smetati osjetljivoj epidermi. Sad je vrijeme za regeneraciju i vitaminizaciju. 

- Poznato je da koža sama crpi vodu i hranjive tvari putem hrane i napitaka, no taj se proces može ubrzati i poboljšati ciljanom uporabom prirodne kozmetike. Najbolji odabir pri takvim tretmanima su macerati, maske, kupke i pilinzi u kojima koristimo sirovo voće i povrće te bazna ulja bogata vitaminima - kaže aromaterapeutkinja Mary Novosel.

Nasreću, sve vitamine možete pronaći u namirnicama koje su dostupne u svakoj trgovini te jednostavno izraditi prirodna sredstva za njegu kože.  

Vitamin A / beta-karoten

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vitamin A preporučuje se kod tretiranja bora, protiv prhuti i isušivanja kože. Nužan je za zdravlje kose i očiju, a pokazao se i kao dobar saveznik u prevenciji kožnih infekcija. Potiče cirkulaciju te daje mladolik izgled koži. Nedostatak vitamina A može dovesti do isušivanja kože i kose, boranja, prhuti, nastanka prištića i akni, pojašnjava aromaterapeutkinja Novosel.

Prirodni izvori vitamina A su jaja, mrkva i zeleno povrće, a bazna ulja koja sadrže najviše ovog vitamina su: avokadovo ulje, ulje pulpe pasjeg (vučjeg) trna, macerat korijena mrkve, arganovo ulje i shea maslac.

Maska za bore od mrkve

Pomiješajte žlicu soka od mrkve i žlicu maslinova ulja te smjesom namažite lice. Nakon 20 minuta obrišite lice ubrusom. Nemojte se umivati. Ovu masku nanosite dva puta tjedno.

Vitamin B complex

Ovaj vitamin se obično povezuje uz kure protiv stresa jer tijelu donosi smirenje i jača imunitet. Nedostatak vitamina B može dovesti do dermatitisa te ubrzanog sijedenja kose, prhuti, ispucanih usana i iritacija na koži.

Prirodni izvori vitamina B-kompleksa su žitarice, mahunarke i lješnjaci, a bazna ulja koja sadrže najviše vitamina B su: ulje lješnjaka, ulje crnoga kima i ulje gospine trave.

Nježni piling za lice i tijelo

Sastojci: 2 žlice suhih lješnjaka, 1 žlica suhih badema, 1 žlica suhoga graha, par žlica sezamova ulja

Priprema: U mlincu za kavu usitnite lješnjak, badem i grah sve dok ne dobijete oštro brašno. Dodajte sezamovo ulje i miješajte dok ne dobijete gustu pastu. Ovom smjesom istrljate lice i tijelo. Isperite u mlakoj vodi. 

Vitamin C

Vitamin C nužan je za proizvodnju kolagena, koji održava elastičnost kože te regulira proces starenja kože. Sprečava i nastanak pigmentacijskih mrlja. Prirodni izvori vitamina C su zeleno povrće, rajčice, kupus, citrusi te kivi, jagoda, šipak. Bazna ulja s najviše vitamina C su ulje koštica grožđa te ulje noćurka.

Tonik protiv pigmentacijskih mrlja

Sastojci: sok od 1 stabljike celera, 1 žlica limunova soka, 2 žlice soka od krastavca, 1 žličica ulja nara (za suhu kožu)

Priprema: Ocijedite sokove, pomiješajte ih i prema želji dodajte ulje. Tretirajte lice i područja s mrljama svaku noć prije spavanja. Zbog visoke koncentracije vitamina C ovaj tonik u kontaktu sa suncem može na koži izazvati nadraženost.

Vitamin D

Vitamin D neophodan je za zdravlje zubi, kostiju i noktiju. Pomaže u održavanju zdravih očiju, kože i noktiju. Prirodni izvori vitamina D su riža, mlijeko i maslac, a od baznih ulja najviše vitamina D ima avokadovo ulje, ulje pšeničnih klica i ulje boražine.

Fino ulje za lice 

Sastojci: 20 ml ulja pšeničnih klica, 5 ml avokadova ulja, 10 ml ulja boražine

Priprema: Pomiješajte sva ulja i ulijte mješavinu u staklenu posudu. Koristite prema potrebi, najbolje prije spavanja.

Vitamin E

Vitamin E ojačava mišiće, ali je najjači nutrijent u borbi protiv slobodnih radikala. Sprečava nastanak bora i starenje kože, nastanak pigmentacijskih mrlja, staračkih pjega i prhuti. Istraživanja su pokazala da velike doze vitamina E udvostručuju zdravlje stanica.

Prirodni izvori vitamina E su žitarice, mlijeko, žumanjak, masline, soja i lješnjaci. Bazna ulja s najviše vitamina E su arganovo, ulje kukuruznih klica, ulje pšeničnih klica i shea maslac.

Kupka za lijepu kožu

Sastojci: šaka zobenih ljuskica, 500 ml punomasnog mlijeka, šalica ulja kukuruznih klica

Priprema: U toplu vodu ulijte smjesu od svih sastojaka i lezite oko 20 minuta. Koža će nakon ovog tretmana biti glatka i nježna. 

‘S placa na lice’

Savjete o tome kako izvući najkvalitetnije sastojke iz prirodnih namirnica, ali i recepte prema kojima možete sastaviti vlastite zdrave proizvode za njegu kože i kose, potražite u knjizi aromaterapeutkinje Mary Novosel.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.