News

Komentari 56

Priznali korupciju na Pravnom fakultetu u Osijeku i nagodili se

Priznali korupciju na Pravnom fakultetu u Osijeku i nagodili se

Šestero od 17 optuženih za korupciju na Pravnom fakultetu u Osijeku priznalo je krivnju i nagodilo se na sudu u Zagrebu na rad za opće dobro i uvjetne kazne

Šestero od 17 optuženih u slučaju korupcije na Pravnom fakultetu u Osijeku priznalo je krivnju i nagodilo se na Županijskom sudu u Zagrebu na rad za opće dobro i uvjetne kazne. Nagodio se i prvookrivljeni posrednik Zoran Krivić te Zvonimir Tomičić, ispitivač iz Kaznenog procesnog prava.

Optužnica: Predao dekanu Fakulteta dvije tisuće eura

Prema Uskokovoj optužnici Dražen Zima je ujesen 2012. zamolio za posredovanje tadašnjeg direktora osječke Tržnice Željka Krivića da sredi prolaznu ocjenu njegovu sinu Antonu na ispitu kod profesora Zvonimira Tomičića. Krivić je, stoji u optužnici, predao dekanu Fakulteta Igoru Bojaniću dvije tisuće eura, koje je prije toga dobio od Dražena Zime. Njegov sin Anton, stoji u optužnici, na pisanom dijelu ispita nije ostvario dovoljno bodova da može izaći na usmeni dio. Dekan Bojanić tražio je od profesora Tomičića da Zimu ipak pusti na usmeni ispit. No kako on na usmenom u listopadu 2012. nije pokazao potrebno znanje, Tomičić mu je upisao ocjenu nedovoljan. Bojanić je potom, koristeći autoritet dekana, zatražio od Tomičića da ponovno ispita Zimu. Ovaj ga je ispitao 24. listopada 2012. i dao mu prolaznu ocjenu pa se Zima uspio upisati u višu godinu studija.

Zauzvrat su primali novac, poklone i razne usluge

Osim dekana Bojanića, koji je nositelj kolegija Antikorupcijski odgoj na studiju Ljudska prava i građanski odgoj i obrazovanje osječkog pravnog fakulteta, i Zvonimira Tomičića optuženi su i profesori Srećko Jelinić i Vlado Belaj.

Optužnicom se profesore osječkog Pravnog fakulteta tereti da su tijekom 2012. u dogovoru s okrivljenim posrednicima u više navrata studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje, a zauzvrat su primali novac, poklone i razne usluge.

Najčitaniji članci