Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

'Priznanje Jeruzalema dokaz je da SAD nije dobar posrednik'

Recep Tayyip Erdogan je, pozvavši države da priznaju Palestinu s Jeruzalemom kao glavnim gradom, kazao da je Izrael "teroristička država i okupator"

People burn a poster of Trump reading "Journalists are telling you Trump, Jerusalem is Arab" during a protest against Trump's Jerusalem declaration, in front of the Syndicate of Journalists in Cairo
Foto: MOHAMED ABD EL GHANY
27 komentara

Čelnici muslimanskih zemalja oštro su u srijedu osudili američko priznanje Jeruzalema glavnim gradom Izraela nazivajući taj potez "zločinom", a Izrael "terorističkom državom i okupatorom" koji je posijao sjeme zla na Bliskom istoku.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da odluka predsjednika Donalda Trumpa "predstavlja najveći zločin" i flagrantno kršenje međunarodnog prava.

"Jeruzalem jest i oduvijek je bio glavni grad Palestine", rekao je Abas na izvanrednom sastanku muslimanskih čelnika u Turskoj.

Dodao je kako SAD "raspolaže" Jeruzalemom kao da je neki američki grad. 

"Ovo je prešlo sve granice", rekao je i istaknuo kako je neprihvatljivo da Washington sudjeluje u bliskoistočnom mirovnom procesu jer je pristran.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je, pozvavši države da priznaju Palestinu s Jeruzalemom kao glavnim gradom, kazao da je Izrael "teroristička država i okupator". 

Erdogan je odbacio američku odluku rekavši da nije valjana i da se njome krši međunarodno pravo. 

Palestinski se teritorij smanjuje, dok Izraelci svoj proširuju, upozorio je Erdogan i pozvao muslimane da posjete Jeruzalem kad god mogu i razgledaju sveta mjesta u tome gradu.

Jordanski kralj Abdulah odbacio je bilo kakav pokušaj izmjene statusa Jeruzalema ili njegovih svetih mjesta, kazavši da u regiji neće biti mira sve dok se ne riješi izraelsko-palestinski sukob. 

"Svako nasilje... posljedica je neuspješnog nastojanja pronalaska mirnog rješenja palestinskog pitanja", kazao je Abdulah.

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je kako je Trumpova odluka dokaz da SAD-u nedostaje bilo kakvo poštovanje prema legitimnim pravima palestinske nacije. 

"Potez SAD-a pokazuje da nije pošten posrednik niti će ikada biti", napisao je Rohani te dodao da Washington samo želi "zajamčiti cionističke interese".

Pozvao je muslimane da prevladaju međusobne razlike te se ujedine u obrani prava Palestinaca, a protiv Izraela za koji je rekao da je "posijao sjeme nemira u regiji".

Jeruzalem, koji jednako poštuju židovi, kršćani i muslimani, treće je najsvetije mjesto islama, a već se desetljećima nalazi u srcu izraelsko-palestinskog sukoba. 

Izrael je osvojio arapski Istočni Jeruzalem u vrijeme bliskoistočnog rata 1967. te ga kasnije pripojio Izraelu, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. 

Prošlotjedna odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna glavnim izraelskim gradom pokrenula je niz prosvjeda u brojnim muslimanskim zemljama. Turska smatra da će odluka povući svijet u "sukob bez kraja". 

Turska je pozvala čelnika Organizacije za islamsku suradnju, organizacije koju čini više od 50 muslimanskih nacija, na sastanak u srijedu u Istanbulu kako bi ondje formulirali zajednički odgovor na Trumpovu odluku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message