Obavijesti

News

Komentari 47

'Probio' osiguranje i krenuo na kolonu u kojoj je bio Papa

Zrakoplov Alitalije s Papom, njegovom pratnjom i novinarima sletio je u zračnu luku glavnoga grada Rabata kamo je stigao i marokanski kralj, na čiji je poziv Papa stigao u Maroko

VIDEO

Papa Franjo doputovao je u subotu u Maroko, zemlju umjerenog islama i u zračnoj luci dočekao ga je kralj Muhamed VI., a u središtu dvodnevnog posjeta bit će međuvjerski dijalog i problematika migracija, što su dva prioriteta Franjina pontifikata, javljaju agencije. 

Zrakoplov Alitalije s Papom, njegovom pratnjom i novinarima sletio je u zračnu luku glavnoga grada Rabata kamo je stigao i marokanski suveren, na čiji je poziv Papa stigao u Maroko, prenose agencije.

Nedugo nakon što je Papa sletio u Rabat nepoznati je muškarac probio osiguranje. Muškarac je iskočio pred auto u kojem se nalazio kralj Muhamed IV., no osiguranje je brzo reagiralo te ga zaustavilo. Automobil s Papom bio je iza automobila u kojem se nalazio kralj Muhamed IV.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Zahvalan sam što moj posjet pruža veliku prigodu za promicanje međuvjerskog dijaloga i međusobnog razumijevanja između vjernika naših dviju religija", rekao je Franjo u Rabatu, kako prenosi agencija.

Migrantsko pitanje

Ta je tema prioritetna za duhovnog vođu 1,3 milijarde katolika u svijetu unatoč skandalu spolnih zlostavljanja unutar Crkve koji su pridobili pozornost javnosti.

"Pitanje migracija nikada se neće riješiti podizanjem ograda, poticanjem strahova od drugih ili uskratom pomoći onima koji legitimno teže boljem životu za sebe i svoje obitelji", rekao je Franjo na svečanom dočeku.

"Znamo da jačanje istinskog mira dolazi u težnji za postizanjem socijalne pravde, a to je nužno za ispravljanje ekonomske neravnoteže i političkih nemira koji su uvijek imali veliku ulogu u generiranju  sukoba i stvaranju prijetnji za cjelokupno čovječanstvo", rekao je Papa.

Nakon dočeka marokanski kralj i Papa krenuli su u konvoju prema velikoj esplanadi u Rabatu gdje se nalaze džamija i mauzolej, a zatim razgovarali u četiri oka u Kraljevskoj palači.

Unatoč impozantnom broju pripadnika sigurnosnih snaga neki se muškarac zaputio prema vozilu kralja Muhameda, no čuvari su ga brzo udaljili, pokazale su televizijske snimke. Kralj Muhamed VI. stajao je u vozilu otvorena krova i pozdravljao okupljene duž ulice u Rabatu i nije zasad jasno što je muškarac htio, piše agencija Reuters. 

Papa se vozio u papamobilu do esplanade tornja Hasan, nedovršene džamije iz 12. stoljeća gdje se okupilo oko 25.000 ljudi. 

Nakon razgovora s Muhamedom VI., Papa će posjetiti obrazovni Institut za imame u kojem se školuju Marokanci i državljani iz desetak zemlja. Oko 1300 studenata, muškaraca i žena studira u toj ustanovi "umjereni islam", kakav zagovara marokanski kralj.

"Prvi put je neki Papa dočekan u institutu za obrazovanje imama i to je vrlo znakovit događaj", naglasio je prije posjeta Papin glasnogovornik Alessandro Gisotti. Slijedit će koncert s djelima islamske, židovske i kršćanske glazbene tradicije. 

Bratstvo među ljudima

U veljači za povijesnog posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, papa Franjo i Veliki imam najuglednije ustanove sunitskog islama, centra Al-Azhar u Kairu, šeik Ahmed al-Tayeb, supotpisali su "dokument o bratstvu među ljudima", pozivajući na slobodu vjere i izražavanja te na jamstvo građanskih prava za diskriminirane manjine. 

Papa od tada taj dokument dijeli svim šefovima država, rekao je Alessandro Gisotti o tekstu koji promiče "kulturu tolerancije".

Papa je o bratstvu i slobodu vjeroispovijesti progovorio i u Maroku.

"Sloboda savjesti i vjerska sloboda - a  one se ne svode samo na slobodu obreda već trebaju dopustiti svakome da živi prema vlastitom vjerskom uvjerenju  - nedjeljivi su od ljudskog dostojanstva", rekao je Papa. Pozvao je "vjernike da žive kao braća".

U Maroku je islam državna vjera, no vlasti rado ističu "vjersku snošljivost" koja omogućuje strancima kršćanima i židovima slobodno prakticiranje njihove vjere.

U subotu navečer papa Franjo treba se susresti s migrantima u prostorijama katoličke humanitarne organizacije Caritas koja ima nekoliko prihvatnih centara za migrante koji pokušavaju domoći se europskog kontinenta.

Zadnjih godina put preko Maroka do Španjolske postao je glavna ruta migranata iz subsaharske Afrike, uglavnom nakon zatvaranja puta preko Libije.

U 2017. tri Caritasova prihvatna centra primila su 7551 migranta. 

Nedjeljni dan Papa će posvetiti malenoj katoličkoj zajednici u zemlji, a završit će u sportskom kompleksu gdje će služiti dosad najveću katoličku misu u Maroku na kojoj se očekuje oko 10.000 osoba.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 47
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...