Obavijesti

News

Komentari 48

Pobuna liječnika: Mi ne želimo opravdavati izostanke učenika

Pobuna liječnika: Mi ne želimo opravdavati izostanke učenika
1

Ministrica Divjak želi onemogućiti roditelje da opravdaju jednodnevni ili dvodnevni izostanak svom djetetu iako je jasno da zbog nekih samolimitirajućih stanja nije nužan odlazak liječniku

VIDEO

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u nedjelju se oštro suprotstavila prijedlogu ministrice Blaženke Divjak da se zbog velikog broja izostanaka učenika s nastave ukine mogućnost da roditelj sam do tri dana može opravdati izostanak, istaknuvši da se ti problemi rješavaju u školi i obitelji, a ne ordinaciji. 

KoHOM se najoštrije  suprotstavlja prijedlogu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak u kojem ona traži da se - zbog povećanog broja izostanka učenika s nastave - ukine dosadašnja mogućnost da roditelj sam do tri dana može opravdati izostanak svog djeteta, te traži da baš svaki izostanak opravdava liječnik obiteljske medicine," navodi se u priopćenju.

Ocjenjuju da je prijedlog ministrice povratak  na staro stanje koje se u praksi pokazalo izrazito lošim te je zbog toga - i mijenjano.

Opet će nas slati u ambulante zbog male prehlade i proljeva?
Opet će nas slati u ambulante zbog male prehlade i proljeva?

 "Ministrica Divjak želi onemogućiti roditelje da opravdaju jednodnevni ili dvodnevni izostanak svom djetetu iako je jasno da zbog nekih samolimitirajućih stanja (npr. blažeg prolijeva, mučnine, blaže temperature i viroze…) nije nužan odlazak liječniku. Osim što se time stvaraju nepotrebne gužve u, ionako pretrpanim ordinacijama, djecu se dovodi u situaciju da se u čekaonicama, pogotovo u zimskim vremenima, dodatno zaraze kakvim virusom i ozbiljnije razbole", naglašavaju iz KoHOM-a.

 Dodaju da je zbog izrazito štetnog prijedloga ministrice Divjak, KoHOM prije tjedan dana uputio pismo ministrici znanosti i obrazovanja iznoseći argumente protiv njenog prijedloga, no ministrica Divjak na njega nije reagirala, niti je odgovorila liječnicima. 

Iz KoHOM-a kažu da stoga i ovim, javnim putem podsjećaju ministricu Divjak kako su od jeseni 2016.  u više navrata sudjelovali na sastancima Radne skupine za izmjenu Pravilnika, kontinuirano ukazujući na nelogičnosti, nepotrebno opterećivanje liječnika obiteljske medicine administrativnim pitanjima kao što su ispričnice za pacijente (od kojih neki nisu bili u ordinaciji na pregledu) te na činjenicu da se problem izostanaka iz škole, nezadovoljstvo učenika nastavom i želje roditelja da njihovo dijete nema neopravdane sate ne može i ne smije rješavati u ordinacijama obiteljske medicine.

„ Argumentirani stav s naše strane doveo je do izmjena Pravilnika te više nije bilo predviđeno da liječnik obiteljske medicine opravdava svaki, pa i najmanji izostanak, posebno onaj za koji nije pregledao pacijenta. Tri godine kasnije s nevjericom pratimo kako se ponovno poteže pitanje izostanaka učenika s nastave i najavljuju izmjene Pravilnika. Ne želimo vjerovati kako će se 'rješenje' iznaći u vraćanju obveze na liječnika obiteljske medicine. No, ako tome bude tako, već sad Vam možemo najaviti da ćemo se tome oštro suprotstaviti“, stoji u pismu kojeg je KOHOM uputio ministrici Divjak.

 Liječnici obiteljske medicine podsjećaju kako rade odgovoran posao skrbi za pacijente; od preventivne djelatnosti, praćenja i liječenja kroničnih i akutnih oboljenja, do skrbi za djecu svih uzrasta.

Opterećivanje liječnika obiteljske medicine administrativnom obvezom pisanja ispričnica za blaga stanja koje prolaze sama od sebe i koje roditelj može sam opravdati, smatraju neprihvatljivim, a posljedično i moguće štetnim za djecu školskog uzrasta. 

Nije li dio 'životne škole' učenje obvezama, a ne samo pravima, kao i preuzimanje odgovornosti ?

KoHOM ističe kako se liječnike više nego ikad opterećuje raznim administrativnim zahtjevima koji nemaju veze s medicinom i skrbi za oboljele, a što dodatno doprinosi odlasku liječnika izvan granica Hrvatske, čemu svakodnevno svjedočimo. 

'Ispričnice želimo ograničiti na jednu godišnje ili polugodišnje'
'Ispričnice želimo ograničiti na jednu godišnje ili polugodišnje'

Iz koordinacije su ujedno postavili pitanja ministricu Divjak, koja se, kažu, više puta u javnosti hvalila uspjehom projekata „Škola za život“ - Nije li dio životne škole učenje obvezama, a ne samo pravima, te preuzimanje odgovornosti za životne odluke? Hoćemo li naše učenike učiti kako „samo trebaju donijeti liječničku ispričnicu“ ili ćemo ih učiti osobnoj odgovornosti? Hoćemo li već od najmlađih uzrasta njegovati olako shvaćanje obveza ili ćemo poticati rast i osobni razvoj, obrazovanje i odgovornost koji će kasnije dovesti do stvaranja odgovornih pojedinaca u društvu?

Dodaju kako se nadaju da „Škola za život“ nije zaboravila i zdravstvenu edukaciju te da će naši učenici, sa svojim učiteljima i profesorima, naučiti što su to samolimitirajuće bolesti, kako se liječe te da za njih nema potrebe za odlaskom obiteljskom liječniku po ispričnicu.

Problem zašto učenici izostaju i što se krije iza tog velikog broja opravdanih izostanaka ne može se kamuflirati smišljanjem novih pravila o ispričnicama,a navode iz KoHOM-a.

 Dodaju kako se problemi ne rješavaju „guranjem pod tepih“ već proaktivnim djelovanjem, detektiranjem problema i iznalaženjem rješenja te onim što  liječnici obiteljske medicine smatraju jako važnim – preventivnim djelovanjem.

"Problem zašto netko ne ide u školu, izbjegava nastavu, ispite i slično neće nestati izdavanjem liječničke ispričnice. U KoHOM-u smatraju da  je potrebno potražiti rješenje problema višetjednih izostanaka s nastave na mjestu gdje taj problem nastaje, a to su škola pa obitelj", kažu iz koordinacije.

 Napominju da se liječnici obiteljske medicine odgovorno odnose prema svom poslu i struci i neće dopustiti da im se nameću obveze koje nisu u domeni obiteljske  medicine niti će dopustiti da posluže kao brzopotezno rješenje dugogodišnjeg problema izostanaka s nastave.

 "Mi smo odgovorni članovi ovog društva, a hoće li to postati i naši učenici – to je velikim dijelom odgovornost i ministrice Divjak te Ministarstva znanosti i obrazovanja kojem je na čelu", naveo je Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu