Obavijesti

News

Komentari 63

'Problem je ako USKOK služi kao produžena ruka politike'

'Problem je ako USKOK služi kao produžena ruka politike'
1

Inicijativa 'U ime obitelji' ukazala je na 'nevaljano funkcioniranje USKOK-a' u referendumskom postupku 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom'

VIDEO

Inicijativa 'U ime obitelji' ukazala je na 'nevaljano funkcioniranje USKOK-a' u referendumskom postupku “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, posljedično tome na kraju neprovođenje Zaključka Grada Zagreba o pokroviteljstvu, samim time i nefunkcioniranjem Grada Zagreba. 

Objedinjenim podacima voditelj pravnoga tima 'U ime obitelji' odvjetnik Krešimir Planinić na konferenciji za medije pokazao je način na koji se pokušava obeshrabriti Grad Zagreb na početku za pokroviteljstvo, odmah u rujnu, i na kraju odbijanjem postupanja po Zaključku, tj. da zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek ne plati račune koji su dogovoreni Zaključkom Grada Zagreba.

- Smatramo da je USKOK izdvajanjem inicijative 'U ime obitelji' između drugih inicijativa i udruga koje je Grad Zagreb financirao u tijeku protekle godine, ustvari vršio pritisak na Grad Zagreb vezan uz pomoć građanima Grada Zagreba te da predstavlja zloupotrebu državnih institucija kao metode da bi se vršio politički pritisak na građanske aktiviste -rekla je dr. Željka Markić, članica Organizacijskoga odbora inicijative 'U ime obitelji'.

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' podsjetila je kako je početkom rujna 2014. pozvala sve gradonačelnike u Republici Hrvatskoj da pomognu svojim sugrađanima volonterima 'U ime obitelji' u pripremi izjašnjavanja građana 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' na način na koji smatraju prikladnim – dodjelom besplatnih štandova, tiskanjem edukativnih letaka i plakata, besplatnom dodjelom promidžbenog prostora u vlasništvu hrvatskih gradova. Napominju kako se Grad Zagreb tomu odazvao te je 19. rujna donesen Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva Grada Zagreba nad inicijativom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odvjetnik Planinić rekao je kako je već na samom početku izjašnjavanja građana, 22. rujna 2014. Inicijativa 'U ime obitelji' izvijestila medije i javnost da je Grad Zagreb na zamolbu odgovorio te je pomogao u tiskanju letaka koji su podijeljeni građanima te ustupanjem štandova na kojima su se građani izjašnjavali o potrebi raspisivanja referenduma.

- Čudno je i nelogično da samo tri dana nakon početka prikupljanja potpisa, 24. rujna 2014. Uskok od Grada Zagreba navodno traži objašnjenje o pokroviteljstvu i time takvo pokroviteljstvo obeshrabruje - naglašava Krešimir Planinić.

Nakon uhićenja gradonačelnika Bandića – 19. listopada 2014. Udruzi 'U ime obitelji' počinju pristizati računi za usluge koje nije naručila. Radilo se o izradi i emitiranju radijskog promotivnog spota te korištenju štandova dok je račun za tiskanje letaka pristigao u prosincu 2014, dva mjeseca nakon završetka izjašnjavanja građana.

'U ime obitelji' tvrdi da su 12. siječnja 2015. Gradu Zagrebu uputili dopis u kojem je dostavila sve račune. 23. siječnja Uskok od dogradonačelnice gđe Švaljek – traži dostavu njezina odgovora na dopis 'U ime obitelji' očigledno sugerirajući zamjenici gradonačelnika da odbije zahtjev za plaćanjem računa koje bi po Zaključku o pokroviteljstvu Grad Zagreb trebao platiti, te je negativni odgovor od dogradonačelnice 'U ime obitelji' primila 30. siječnja 2015.  Inicijativa je potom, 6. veljače, zatražila sastanak s gđom Švaljek i detaljno obrazložila iz kojeg je razloga postupanje Grada Zagreba protivno samom Zaključku i dosadašnjem financiranju drugih događaja, na što nisu dobili odgovor do danas.

Članica Organizacijskoga odbora Željka Markić istaknula je kako je 'procedura o donošenju zaključka Grada Zagreba o prihvaćanju pokroviteljstva standardna procedura Grada Zagreba'.

- Ono što nije standardno u cijelom postupku jest da USKOK tri dana nakon što se pokrene građanska inicijativa, dva dana nakon što se objavi da je Grad preuzeo pokroviteljstvo nad nekom inicijativom,  traži dokument je li Grad donio odluku o pokroviteljstvu, temeljem kojih ovlasti i koji je novčani iznos doznačen - rekla je Markić.

- Kad se jedna skupina ljudi izdvaja od svih ostalih na ovaj način, radi se o tome da nismo svi isti pred zakonom. Smatramo da se radi o zloupotrebi državnih institucija kao metodi pritiska na one s kojima se aktualna politička vlast ne slaže - pojasnila je Markić. Dodala je da se ovakvom zloupotrebom 'pokušava zaustaviti jedna građanska inicijativa koja se zalaže za demokratizaciju političkog prostora te kako se mora razgovarati o ljudima koji vode te institucije'.

- Postoji veliki problem ako USKOK služi kao produžena ruka politike - rekla je Markić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS