News

Komentari 1

Probna matura: Najbolje riješili engleski, najlošije matematiku

Probna matura: Najbolje riješili engleski, najlošije matematiku

Značajan dio maturanata, njih 16 posto, u ovom se trenutku uopće ne osjeća spremnim za ispit državne mature. Najveći dio maturanata, njih 48 posto, u ovom trenutku još nije započeo s pripremama za državnu maturu

Obrađeni su rezultati ovogodišnjih probnih ispita mature koje je u organizaciji Algebre nedavno širom Hrvatske pisalo gotovo 3000 maturanata. Maturanti su u prosjeku, na nacionalnoj razini, najbolje riješili probni ispit iz engleskog jezika na A razini te ispit iz hrvatskog jezika na B razini, dok je najveći izazov, baš kao i svih godina koliko se ovaj projekt provodi, matematika u kojoj postižu najlošije rezultate. Čak četiri probna ispita – obje razine iz matematike i hrvatskog jezika – najbolje su riješili maturanti u Varaždinu.

Čak 99 posto maturanata ocijenilo je probno pisanje ispita korisnom aktivnošću, a u ovom trenutku najveći broj smatra kako su spremni ostvariti tek prolazni rezultat na ispitima za državnu maturu dok se tek mali dio maturanata osjeća potpuno spremnim za ovaj ispit. Tako je 41 posto maturanata svoju trenutačnu spremnost za maturu ocijenilo ocjenom 2 (na skali od 1 do 5, gdje jedinica označava da su nimalo spremni, a petica potpuno spremni), 35 posto svoju spremnost ocjenjuje ocjenom 3, a tek 9 posto maturanata svojoj spremnosti daje ocjenu 4 ili 5. Značajan dio maturanata, njih 16 posto, u ovom se trenutku uopće ne osjeća spremnim za ispit državne mature. Najveći dio maturanata, njih 48 posto, u ovom trenutku još nije započeo s pripremama za državnu maturu, dok ih se 33 posto priprema od početka drugog polugodišta.

Najčitaniji članci