Obavijesti

News

Komentari 41

Pročitajte izjave Huga Chaveza kojima je stalno šokirao svijet

Pročitajte izjave Huga Chaveza kojima je stalno šokirao svijet
1

Busha je nazvao vragom, Blaira pijunom, Obamu klaunom, a Condoleezzu Rice djevojčicom. Nije se ustručavao reći što misli, zbog čega ga Zapad nije "ljubio"

VIDEO

Hugo Chavez, koji je u utorak preminuo nakon duge borbe s rakom, bio je državnik čije su kontroverzne izjave dijelile javnost te su mu diljem svijeta priskrbile brojne poklonike, ali i neprijatelje. Dugogodišnji predsjednik Venezuele možda će ostati najzapamćeniji po otporu američkom utjecaju u Latinskoj Americi i ostatku svijeta. O bivšem predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu imao je posebno negativno mišljenje, što je jasno dao do znanja prilikom govora u Općoj skupštini UN-a 2006. godine.

- Vrag je u kući. Vrag je jučer došao ovdje, a još i danas osjeti se sumpor, za ovaj stol ispred kojega ja sada stojim. Predsjednik SAD-a, gospodin kojega ja nazivam vrag, došao je ovdje, i pričao kao da je svijet njegov - rekao je Chavez, referirajući se na govor koji je Bush dan prije održao na istom mjestu.

Obama dobar momak, ali i klaun

Kasnije je rekao da je njegov govor zapravo bio protunapad, tvrdeći da je Bush rekao puno gore stvari o njemu, te da je napadao svijet ne samo riječima, već i bombama. Što se tiče Busheva nasljednika Baracka Obame, čini se da je Chavez o njemu imao podijeljeno mišljenje, pa ga je tako jednom nazvao "dobrim momkom", ali i "klaunom" i "sramotom".

- Usredotoči se na upravljanje svojom zemljom, od koje si napravio katastrofu - poručio mu je nakon što je Obama kritizirao njegove dobre odnose s Iranom i Kubom.

Chavez je Condoleezzu Rice, američku državnu tajnicu iz Busheve ere, običavao nazivati djevojčicom. Nakon što je Rice 2006. godine Venezuelu nazvala prijetnjom regionalnoj demokraciji i pomoćnikom Irana, Chavez joj je uzvratio putem televizije.

- Ne zafrkavaj se sa mnom, Condoleezza. Ne zafrkavaj se sa mnom, djevojčice - rekao je Chavez, poslavši joj poljubac i nazvavši je Condolence (eng. sućut).

Naravno, nije imao visoko mišljenje ni o Bushevom savezniku, britanskom premijeru Tonyju Blairu, koji je pozvao Venezuelu da poštuje pravila međunarodne zajednice. Chavez mu je uzvratio da je upravo on prekršio ta pravila invazijom Iraka.

- Ne budite besramni, gospodine Blair. Ne budite nemoralni, gospodine Blair. Vi ste jedan od onih koji nemaju morala. Vi niste jedan od onih koji imaju pravo ikoga kritizirati o pravilima međunarodne zajednice - rekao je Chavez, nazvavši Blaira i "imperijalističkim pijunom".

"Zašto ne začepiš?"

Na iberoameričkom summitu u Santiagu 2007. godine naljutio je španjolskog kralja Juana Carlosa. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero rekao je Chavezu, koji je Zapaterovog prethodnika Josea Mariju Aznara nazvao fašistom, da bude diplomatičniji, a kada ga je Chavez prekinuo, Juan Carlos mu je dobacio:

- Zašto ne začepiš?

Izrael je optužio za genocid kada je 2006. godine upozorio da će Venezuela raskinuti diplomatske veze s tom zemljom nakon napada na Libanon.

- Izrael je poludio. Napada, čini palestinskom i libanonskom narodu isto ono što je kritizirao u holokaustu. Ali ovo je novi holokaust - rekao je Chavez.

Chavez je za svoje, ali i zdravstvene probleme brojnih drugih latinoameričkih vođa krivio američku vladu.

- Teško je objasniti što se događa nekima od nas u Latinskoj Americi. Bi li bilo tako čudno da su izumili tehnologiju za širenje raka za koju mi nećemo saznati za 50 godina? - pitao se Chavez, koji se suprotstavljao raznim vidovima širenja američkog utjecaja u svijetu, pa i Noći vještica, za koju nije imao lijepe riječi.

- Ovo što su usadili ovdje, što je zapravo običaj "Gringosa", je terorizam. Odijevaju našu djecu u vještice i čarobnjake, što se protivi našoj kulturi - rekao je Chavez.

Chavez je imao i svoju teoriju o životu na Marsu

- Uvijek sam govorio da ne bi bilo čudno da je postojala civilizacija na Marsu, ali je možda tamo stigao kapitalizam, imperijalizam, i dokrajčio planet - rekao je Chavez.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"