News

Komentari 8

Prodaja polica osiguranja od potresa skočila u cijeloj zemlji

Prodaja polica osiguranja od potresa skočila u cijeloj zemlji

Prodaja polica ide u svim dijelovima zemlje, ne samo u Zagrebu. Osiguranje od potresa pokrit će i štetu za imovinu stradalu u nekretnini

Potres u Zagrebu snažno je podigao svijest ljudi da je dobro osigurati imovinu, jer kad zaboli, lakše je ako postoji osiguranje. Iz osiguravateljskih kuća potvrdili su nam da im se od potresa prodaja polica koje uključuju i osiguranje od potresa čak utrostručila.

Iz Grawe osiguranja potvrdili su da je prodaja osiguranja od potresa skočila u svim dijelovima zemlje, ne samo u Zagrebu.

- Čak tri puta više polica ugovoreno je s pokrićem osiguranja od posljedica potresa - odgovorili su. Iz Uniqua osiguranja kažu da u prvih 11 mjeseci ove godine imaju 87 posto više ugovorenih polica u odnosu na isto vrijeme lani, a da je zaračunata premija porasla za 96 posto.

Iz Grawe osiguranja kažu da polica za potres inače nije u standardnoj polici kojom se osigurava imovina, nego se one dodatno ugovaraju. Kod njih postoje četiri razine zaštite – osnovna, standardna, vrhunska i ekskluzivna.

Daju primjer osiguranja s vrhunskim pokrićem za kuću od 80 kvadrata koje uključuje i potres - godišnja premija je 241,16 eura ili oko 1808 kuna. Ta ista polica bez osiguranja od potresa upola je jeftinija. A godišnja premija osiguranja za stan od 60 kvadrata standardne zaštite uz policu za potres je 129,55 eura ili oko 972 kune.

 Iz Uniqa osiguranja daju svoj primjer - za stan od 50 kvadrata u Zagrebu, izgrađen nakon 1964. godine, cijena osiguranja od potresa s franšizom od 2 posto je 529,75 kuna godišnje s pokrićem građevinskog dijela i kućanstva te uključenim popustom od 10 posto na online ugovaranje. Samo za stvari kućanstva cijena osiguranja od potresa je 100 kuna.

Ugovaranje franšize podrazumijeva da osiguranik snosi dio štete na vlastiti teret i da se naknada iz osiguranja umanjuje za ugovoreni iznos franšize.

Uniqa osiguranje ima kalkulator na svojim stranicama za izračunavanje polica osiguranja, kao i Allianz, čiji smo kalkulator isprobali. Kad biste kod njih uzeli policu Comfort (osnovnu) za novogradnju masivne kuće od 80 kvadrata, godišnja premija 
police osiguranja bila bi 352,07 kuna, a uz dodatnu policu za potres, premija je 1132,39 kuna. Inače, iz Grawe osiguranja rekli su kako polica koja pokriva potres pokriva i troškove raščišćavanja i rušenja, ali iznos ne smije premašivati ugovoreni iznos osiguranja. Polica pokriva i uništene ili oštećene stvari u nekretnini u potresu.

Nakon potresa iz Grawea su isplatili naknade u iznosu od 8,293.137 kuna, a u Uniqa osiguranju isplatili su više od 20 milijuna kuna šteta, dok je znatan iznos još u pričuvi jer dio osiguranika još radi na izradi troškova sanacije.

Najčitaniji članci