Već dvadeset i drugi put, u slikovitom istarskom mjestašcu Vižinadi, upriličena je najpoznatija ovdašnja izložba tradicionalnih istarskih kolača. Prodajom kolača prikupljao se novac za kupnju školskih udžbenika
Prodavali kolače i tako skupljali novce za školske udžbenike
Već tradicionalno su Vižinadom zamirisale fritule, kroštule, cukerančići, paštine, pandešpanji, pince, breskvice, bucolaji i povetice. Tako je dvadeset i drugi put, u ovom slikovitom istarskom mjestašcu, upriličena najpoznatija ovdašnja izložba tradicionalnih istarskih kolača. Upravo zahvaljujući ovakvim događanjima stari običaji ne padaju u zaborav, a koliko se njeguje povijest najbolje govori činjenica da je kolače za izložbu peklo čak stotinjak majstora i majstorica iz cijele regije.
Najbolje od njih stručna komisija je nagradila posebnim priznanjem, pa je najfinije fritule napravila Jadranka Pilar iz Tinjana, najbolji bucolaj Nevija Gardoš iz Krasice, breskvice Ljiljana Pulić iz Pulića, a cukerančiće Mileva Pastorčić iz Vele Trabe.
Đina Levak iz Katuna je napravila najbolje paštine, nagradu za najfiniji pandešpanj osvojila je Neda Šainčić Pilato iz Lašića, majstorica najkvalitetnijih kroštula je Fiorela Srebrnić iz Grožnjana, pince Zdenka Jakus iz Žminja i povetica Jolanda Hrastić iz Vele Trabe.
Očuvanje tradicije prenosilo se i na radionici izrade cukerančića, kolača koji se u ovom podneblju peče od davnih dana. Tako su neke mlađe generacije imali priliku otkriti tajne njegove izrade, a topli kolačići ispečeni na radionici nestali su u trenu.
Događanje je ujedno bilo idealna prilika da se degustiraju vina i maslinova ulja lokalnih proizvođača.
Cijela priča dobila je i humanitarni karakter, pa se prodajom kolača prikupljao novac za kupnju školskih udžbenika za osmoškolce iz Vižinade.
Ovogodišnjoj Slatkoj Istri pridružili su se prijatelji iz Slovenije, predstavnici Sladke Istre iz Kopra koji su najavili predstojeću manifestaciju u rujnu u svom gradu.