Profesor humanitarac: Karte naših učenika stigle su u Afriku | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

Profesor humanitarac: Karte naših učenika stigle su u Afriku

Profesor humanitarac: Karte naših učenika stigle su u Afriku
6

Učenici Dejana Nemčića u zagrebačkoj osnovnoj školi Ivo Andrić, ali i u drugim školama u Hrvatskoj, crtali su geografske karte po kojima će učiti djeca u Africi. Dejan i 6. b prikupili su i školski pribor, te nogometnu loptu

VIDEO

Cika oduševljenih školaraca u Tanzaniji više je od bilo koje riječi pokazala koliko im znače darovi iz Hrvatske, javlja nam iz Afrike profesor geografije i humanitarac Dejan Nemčić.

Pokretanje videa...

00:24

I to nisu bilo kakvi darovi, nego geografske karte koje su crtali hrvatski školarci u jedinstvenom projektu koji je Dejan pokrenuo prije nekoliko godina. Uz te jedinstvene karte, koje neumorni profesor donosi u Tanzaniju, tamošnji đaci u ponedjeljak su dobili i komplete školskog pribora koji je Dejan sa svojim učenicima iz osnovne škole "Ivo Andrić" u zagrebačkom Sopotu marljivo prikupljao tijekom godine. U akciju prikupljanja i izrade geografskih karata priključili su se i učenici još stotinjak škola diljem Hrvatske.

- Ove godine također u skupljanju školskog pribora uključile su se i škole diljem regije. Prvenstveno mislim na škole iz Sarajeva. Ovo je priča koja je zahvatila cijeli Balkan. Humanost i volja za pomaganjem. To nas povezuje bez obzira na nacionalnost, vjeru i pripadnost- kaže Dejan.

Kako nam je pojasnio, izrada geografskih karata važna je iz nekoliko razloga:

- Uvijek su bili karta i snalaženje na njoj problem. Kao učitelj geografije pokrenuo sam projekt u kojem moji i učenici u drugim hrvatskim školama tijekom cijele godine crtaju sve kontinente i države koje se rade na satu geografije. Na kraju nastavne godine mora ispasti velika geografska karta. Onda ih nosim u afričke škole, gdje djeca nemaju karata i mnoga ih nisu nikad ni vidjela. I tako i naši učenici pomažu djeci u Africi da završe školu te se izvuku iz siromaštva. Diljem škola u Tanzaniji , Keniji, Ruandi, Malawi i Mozambiku djeca uče pomoću tih karata. Mnoge te karte, sad već stotine njih, vise u afričkim školama i djeci je geografija postala jedan od najdražih predmeta. No kroz ovaj projekt i djeca u Hrvatskoj su zavoljela geografsku kartu.

Humanitarni rad Dejana Nemčića hrvatska javnost već dobro upoznala. Svoju strast za putovanjima i Afrikom pretvorio je u međukulturalni projekt koji svake godine postaje sve veći. Dejan je, naime, pozvan u tanzanijsko ministarstvo obrazovanja. Kako ističe, postoji interes da se projekt proširi na druge afričke zemlje, pa čak i cijeli kontinent.

- Ovime smo pokazali da za modernu školu ne trebaju tableti i računala, nego volja, ljubav prema školi i zajednička suradnja da pokažemo da škola ima veliki zadatak u stvaranju boljeg o uspješnijeg svijeta. Dati djeci da rade velike stvari tada dobivate najsretniju djecu sa najiskrenijim osmijehom - piše nam profesor humanitarac iz Tanzanije.

Dejan je tamošnju djecu razveselio i još jednim posebnim darom - nogometnom loptom. Baš ovih dana igra se afrički nogometni kup, koji je većini klinaca, kao i kod nas, događaj ljeta. Ipak, većina ih nema lopte, neki je čak nisu ni vidjeli, a kamoli zaigrali. Stoga je plava lopta koju su im poslali učenici Dejanova 6. b razreda iz OŠ “Ivo Andrić” u zagrebačkom Sopotu izazvala pravu radost. Dejan će nakon ljetnih praznika svojim učenicima prenijeti bezbroj pozdrava iz Afrike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike Doma, štićenice i vlastitu majku
IZ MINUTE U MINUTU

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike Doma, štićenice i vlastitu majku

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ubio je na licu mjesta petero i još sedmero judi ozlijedio. Jedna osoba je još preminula u bolnici.

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama
Biden odustaje od izbora. Može li Harris pobjediti Trumpa?
PODRŽAO KAMALU HARRIS

Biden odustaje od izbora. Može li Harris pobjediti Trumpa?

Američki predsjednik Joe Biden povukao se u nedjelju iz predsjedničke utrke nakon što su demokrati izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa, ostavljajući predsjedničku utrku na neistraženom teritoriju