Obavijesti

News

Komentari 4

Profesor humanitarac: Karte naših učenika stigle su u Afriku

Profesor humanitarac: Karte naših učenika stigle su u Afriku
6

Učenici Dejana Nemčića u zagrebačkoj osnovnoj školi Ivo Andrić, ali i u drugim školama u Hrvatskoj, crtali su geografske karte po kojima će učiti djeca u Africi. Dejan i 6. b prikupili su i školski pribor, te nogometnu loptu

VIDEO

Cika oduševljenih školaraca u Tanzaniji više je od bilo koje riječi pokazala koliko im znače darovi iz Hrvatske, javlja nam iz Afrike profesor geografije i humanitarac Dejan Nemčić.

Pokretanje videa...

00:24

I to nisu bilo kakvi darovi, nego geografske karte koje su crtali hrvatski školarci u jedinstvenom projektu koji je Dejan pokrenuo prije nekoliko godina. Uz te jedinstvene karte, koje neumorni profesor donosi u Tanzaniju, tamošnji đaci u ponedjeljak su dobili i komplete školskog pribora koji je Dejan sa svojim učenicima iz osnovne škole "Ivo Andrić" u zagrebačkom Sopotu marljivo prikupljao tijekom godine. U akciju prikupljanja i izrade geografskih karata priključili su se i učenici još stotinjak škola diljem Hrvatske.

- Ove godine također u skupljanju školskog pribora uključile su se i škole diljem regije. Prvenstveno mislim na škole iz Sarajeva. Ovo je priča koja je zahvatila cijeli Balkan. Humanost i volja za pomaganjem. To nas povezuje bez obzira na nacionalnost, vjeru i pripadnost- kaže Dejan.

Kako nam je pojasnio, izrada geografskih karata važna je iz nekoliko razloga:

- Uvijek su bili karta i snalaženje na njoj problem. Kao učitelj geografije pokrenuo sam projekt u kojem moji i učenici u drugim hrvatskim školama tijekom cijele godine crtaju sve kontinente i države koje se rade na satu geografije. Na kraju nastavne godine mora ispasti velika geografska karta. Onda ih nosim u afričke škole, gdje djeca nemaju karata i mnoga ih nisu nikad ni vidjela. I tako i naši učenici pomažu djeci u Africi da završe školu te se izvuku iz siromaštva. Diljem škola u Tanzaniji , Keniji, Ruandi, Malawi i Mozambiku djeca uče pomoću tih karata. Mnoge te karte, sad već stotine njih, vise u afričkim školama i djeci je geografija postala jedan od najdražih predmeta. No kroz ovaj projekt i djeca u Hrvatskoj su zavoljela geografsku kartu.

Humanitarni rad Dejana Nemčića hrvatska javnost već dobro upoznala. Svoju strast za putovanjima i Afrikom pretvorio je u međukulturalni projekt koji svake godine postaje sve veći. Dejan je, naime, pozvan u tanzanijsko ministarstvo obrazovanja. Kako ističe, postoji interes da se projekt proširi na druge afričke zemlje, pa čak i cijeli kontinent.

- Ovime smo pokazali da za modernu školu ne trebaju tableti i računala, nego volja, ljubav prema školi i zajednička suradnja da pokažemo da škola ima veliki zadatak u stvaranju boljeg o uspješnijeg svijeta. Dati djeci da rade velike stvari tada dobivate najsretniju djecu sa najiskrenijim osmijehom - piše nam profesor humanitarac iz Tanzanije.

Dejan je tamošnju djecu razveselio i još jednim posebnim darom - nogometnom loptom. Baš ovih dana igra se afrički nogometni kup, koji je većini klinaca, kao i kod nas, događaj ljeta. Ipak, većina ih nema lopte, neki je čak nisu ni vidjeli, a kamoli zaigrali. Stoga je plava lopta koju su im poslali učenici Dejanova 6. b razreda iz OŠ “Ivo Andrić” u zagrebačkom Sopotu izazvala pravu radost. Dejan će nakon ljetnih praznika svojim učenicima prenijeti bezbroj pozdrava iz Afrike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa