Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Progledao nakon 12 godina zbog zuba usađenog u oko

U Velikoj Britaniji postoji samo jedan kirurg koji izvodi ovaj zahvat. Zub je pretvorio u držač za optičku leću i ugradio ga Martinu Jonesu u oko

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
13 komentara

Martin Jones (42) iz Yorkshirea u Velikoj Britaniji oslijepio je prije 12 godina. Bačva rastopljenog aluminija eksplodirala mu je u lice. Liječnici su mu izvadili zub i od njega napravili držač za leću koji su mu ugradili u desno oko. Slijep je prije četiri godine upoznao svoju suprugu Gill (50) i otad je samo nju želio vidjeti.
- Skinuli su mi zavoje i prvo mi se činilo kao da gledam kroz vodu. Odjednom sam ugledao figuru i shvatio da je to ona. Bilo je nevjerojatno - priča Martin. Aluminij zagrijan na 600 Celzijevih stupnjeva opekao mu je 37 posto tijela i uništio lijevo oko, koje su mu zatim izvadili. Desno su uspjeli spasiti, no mrežnica mu je bila previše oštećena i liječnici su mu rekli da više nikad neće progledati. Život mu je promijenio kirurg Christopher Lui, jedini u Britaniji koji operira na ovaj način. Martinov očnjak pretvorio je u držač posebne optičke leće koja u oko propušta svjetlost. Iščupao ga je s korijenom i dijelom čeljusti. Operacija zahtijeva živi zub jer bi oko vjerojatno odbilo plastični umetak. Očnjak je uobličio u kocku, probušio ga u sredini i u rupu stavio leću. Ugradili su ga prvo u Matinov obraz na dva mjeseca kako bi naraslo novo tkivo i krvne žile da se kasnije lakše prilagodi oku. Osmosatnom operacijom zatim su izvadili zub iz obraza i stavili ga u oko. Dva tjedna kasnije vid mu se gotovo potpuno vratio.
- Nakon 12 godina sve se promijenilo. Prvi auto koji sam vidio bio je Smart i nisam se mogao prestati smijati. Pitao sam se tko se to sjetio prepoloviti auto - kaže Martin i dodaje da sad puno više cijeni sve što vidi. Prijatelji se dive njegovu novom oku koje izgleda kao iz ZF filmova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message