Obavijesti

News

Komentari 172

Izbori: Krajnja desnica je u parlamentu, Merkel podbacila

Izbori: Krajnja desnica je u parlamentu, Merkel podbacila
11

Unija je u odnosu na izbore 2013. pretrpjela jak poraz jer je tada osvojila 41,5 posto glasova. Glasači su kaznili i socijaldemokrate koji su najavili da neće ponovo u koaliciju s Merkel

VIDEO

U Njemačkoj su zatvorena birališta. Prema neslužbenim rezultatima Unija Angele Merkel dobiva 32,9 posto glasova, a SPD je drugi s 20,6 posto. Na trećem su mjestu desničari sa 13,0 posto glasova, a četvrti je FDP s 10,6 posto. Lijevi dobivaju 9,1 posto glasova, a Zeleni 8,9 posto. Unija je u odnosu na izbore 2013. pretrpjela snažan poraz jer je tada osvojila 41,5 posto glasova. Osim toga i socijaldemokrati koji su s Merkel vladali u koaliciji su podbacili. Prije četiri godine su dobili 25,7 posto glasova. AFD, odnosno desničari su napravili povijesni uspjeh. Ušli su u parlament kao prva krajnje desna stranka u više od pola stoljeća. Nakon objave prvih prognoza, na ulice su odmah izašli oni koji su nezadovoljni ulaskom AfD-a u parlament, ali i oni koji su prosvjedovali protiv Angele Merkel. 

Stranka CDU je ostvarila najgori rezultat od 1949. godine, a SPD najgori rezultat ikada, pišu njemački mediji.  

U SPD-u su nakon objave izlaznih anketa rekli da žele u opoziciju odnosno da više neće biti u koaliciji s CDU/CSU-om. Ako se ne predomisle, Njemačkom će naredne četiri godine vladati tzv. Jamaika odnosno koalicija CDU/CSU, liberali i Zeleni. Naime boje ne zastavi Jamajke odgovaraju bojama te tri stranke. Vođa FDP-a Christian Lindner već je, aludirajući na stvaranje nove koalicije, najavio kako je njegova stranka spremna preuzeti "veliku odgovornost". 

Alexander Gauland, kandidat AfD-a je nakon izlaznih anketa rekao da će "progoniti Merkel" i dodao je da će "vratiti svoj narod i svoju zemlju". 

Izlaznost je na ovim izborima bila 75 do 76,5 posto dok je četiri godine ranije bila 71,5 posto. 

Merkel: Vratit ću glasove koje je dobio AfD

Dobili smo opet povjerenje građana da složimo vladu. Moj glavni zadatak će biti da nazad vratim glasače koji su svoj glas dali AfD-u - rekla je Angela Merkel. Merkel je u nedjelju navečer bila dobro raspoložena te je izgledalo da je zadovoljna rezultatima izbora. Horst Seehofer, predsjednik CSU-a je rekao kako je rezultat za njih razočaravajući. 

Schulz želi i dalje biti čelnik SPD-a

Martin Schulz priznao je poraz, ali je rekao da i dalje želi biti šef SPD-a. Najavio je i borbu protiv AfD-a. Frauke Petry​​​​​​, jedna od čelnica AfD-a, rekla je kako će se AfD dobro pripremiti naredne četiri godine i 2021. godine, preuzeti vlast u Njemačkoj.

Alice Weidel iz AfD-a zaprijetila je da će inicirati istragu protiv Merkel. 

Marine Le Pen je AfD-u čestitala na povijesnoj pobjedi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...