Obavijesti

News

Komentari 408

Pet ministara došlo u Split, i to svaki sa svojim automobilom

Pet ministara došlo u Split, i to svaki sa svojim automobilom
3

Ministri su poduzetnicima, predstavnicima lokalne samouprave i zainteresiranim građanima predstavili konkretne mjere koje poduzimaju Vlada, HBOR, HAMAG...

VIDEO

Čak pet ministara došlo je u ponedjeljak u Split i predstavilo ključne mjere za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva. I to u - pet različitih automobila, svaki ministar u svojem. I svi su zajedno došli iz Zagreba.

- Samo u prvoj godini članstva u EU raspolagat ćemo sa 1,5 milijardi eura, odnosno oko 12 milijardi kuna koje moramo 'uliti' u gospodarstvo i kvalitetno iskoristiti. U vremenu kada financijski sektor sa trostrukim oprezom važe svako financiranje, ta sredstva su šansa koja se ne smije zanemariti, rekao je uvodnom obraćanju potpredsjednik Vlade Branko Grčić. 

Pojašnjavajući uvodno stanje u gospodarstvu zemlje koje je nužno potaknuti na rast investicijama, a zbog čega je Vlada krenula u taj svojevrstan „road show“ po najvećim gradovima, Grčić je istaknuo da je stanje nezaposlenosti najveće u industriji gdje je bez posla u proteklih nekoliko godina ostalo 45 tisuća ljudi, u trgovini je bez posla ostalo 37 tisuća radnika, dok ih je 30 tisuća bez posla ostalo u građevinskom sektoru. 

Grčić: Javni sektor zaposlio 12.000, a privatni otpustio 100.000 ljudi

- Jedini koji su zabilježili rast zaposlenosti u krizi jest javni sektor koji je zaposlio još 12 tisuća ljudi, dok je istovremeno u privatnom sektoru bez posla ostalo gotovo stotinu tisuća ljudi. Sve to pokazuje koliki je nesrazmjer u podjeli posljedica krize koji želimo mijenjati - kazao je Grčić, podsjećajući kako je javni dug od 2008. godine do danas narastao sa 100 milijardi kuna na čak 175 milijardi kuna. 

- Takve trendove moguće je zaustaviti jedino na dva načina. Restrukturiranjem radi očuvanja radnih mjesta i novim ulaganjima u javni i privatni sektor. 

Istaknuo je kako je za nove investicije u javnim projektima u Dalmaciji predviđeno ukupno 8 milijardi kuna, od čega u ovoj godini 1,8 milijardi kuna za niz različitih projekata.

Vrdoljak: Ove godine idemo konačno u plus

- Godinu dana izgubili smo na spašavanju i stalno smo u defenzivi kada je u pitanju gospodarski rast, a ove godine idemo konačno u plus jer to jednostavno moramo zaustaviti. Predvidjeli smo 8 različitih poticaja za investiranje, među kojima su porezni, carinski, poticaji za otvaranje novih radnih mjesta, usavršavanje i drugi – kazao je obraćajući se poslovnim ljudima Dalmacije Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva. 

Posebnu pozornost zaslužuje informacija o poticajima mikropoduzetnicima koji investiraju minimalno 50 tisuća eura. Njima Vlada umanjuje porez na dobit za 50 posto u pet godina rada, ali uz uvjet da zaposle troje radnika na razdoblje od najmanje tri godine. Za svako novo radno mjesto koje otvore, Vlada im daje poticaj od tri do devet tisuća eura, kazao je Vrdoljak. 

Ostojić: Prihode od turizma dići na 14,3 milijardi eura

Strategijom razvoja hrvatskog turizma koju je predstavio ministar Veljko Ostojić, planira se do 2020. godine biti među 20 najpoželjnijih turističkih destinacija u svijetu. 

- U slijedećih sedam godina to će značiti potrebnih 7 milijardi eura ulaganja, povećanje udjela hotelskog smještaja sa sadašnjih 13 na 18 posto te nove 22 tisuće radnih mjesta. Zbog toga bi prihodi od turizma trebali biti gotovo dva puta veći od sadašnjih i iznosili bi 14,3 milijarde eura - kazao je Ostojić. 

Maras: Razmišljamo da zaštitimo imovinu obrtnika

O programu poduzetničkog impulsa za 2013. godinu govorio je ministar Gordan Maras, ističući kako je tim poticajima već u lanjskoj godini otvoreno oko tri tisuće novih radnih mjesta, dok su za ovu godinu bespovratne potpore predviđene u iznosu od 186 milijuna kuna, a natječaji za korištenje tih sredstava su u tijeku. 

- Svaki poduzetnik koji se natječe za naša sredstva znati će u roku od 30 dana je li dobio sredstva, a želimo i podijeliti rizik sa obrtnicima na način da im zaštitimo imovinu i nekretnine u kojima žive od rizika u poslovanju – kazao je Maras. 

Mrsić: Država plaća 50 posto bruto plaće za radnika koji je ostao bez posla

Ističući upravo Splitsko-dalmatinsku županiju kao onu koja sa gotovo 50 tisuća nezaposlenih drži rekord u državi, ministar Mirando Mrsić istakao je kako bi novim mjerama za poticanje zapošljavanja i radnici koji su ostali bez posla i nađu posao kod drugog poslodavca, imali povlastice. 

Naime, kako je kazao Mrsić, poslodavac koji zaposli radnika „Konstruktora“ koji je ostao bez posla ili možda nekog iz brodogradilišta, mogu računati na poticaj države od 50 posto bruto plaće koje će mu za tog radnika sufinancirati država.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 408
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u