Obavijesti

News

Komentari 62

'Proizvođači cigareta će zbog promjena sada krv popišati'

'Proizvođači cigareta će zbog promjena sada krv popišati'
1

Iz Ministarstva financija kažu da je duhanski lobi u ministarstvu imao 'svoje ljude' koji su ih obavještavali o povećanju trošarina. Kažu da su to bile pristojne zarade

VIDEO

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva financija svakim povećanjem trošarina država je izgubila oko 100 milijuna kuna zbog izvlačenja markica. 

Naime, kažu da je duhanski lobi u ministarstvu imao 'svoje ljude' koji su ih obavještavali o povećanju trošarina. Bile su to pristojne zarade, ali sada su dobili promjene sustava i sada će "krv propišati", kaže izvor iz ministarstva.

Prema podacima Ministarstva financija prvo povećanje trošarina na cigarete trebalo je uslijediti početkom 2013. godine. Poučeni iskustvom iz prethodnih povećanja trošarina u siječnju 2009. i u listopadu 2010. godine kada su proizvođači duhana nagomilali zalihe po starim trošarinama, odlučilo se trošarine povećati mjesec dana prije predviđenog roka, odnosno krajem studenog 2012. godine. Zbog sumnje u ponovno nagomilavanje zaliha cigareta i pokušaj izbjegavanja plaćanja novih viših trošarina, s obzirom na to da je utvrđeno nerazmjerno povećanje količina naručenih i preuzetih duhanskih markica u odnosu na prosječne, u studenom 2012. godine u prijepodnevnim satima Ministarstvo financija naložilo je obustavu markica za označavanje duhanskih prerađevina.

Istog dana, neposredno prije nego li je izdavanje stvarno obustavljeno, iz trezora Carinske uprave je povučena velika količina markica, koja je uz one ranije povučene dostatna za nešto više od 2 mjeseca.

Tako su proizvođači duhana platili manje trošarine nego li su stvarno trebali i oštetili državni proračun za preko 20 milijuna kuna po osnovi trošarina i PDV-a.

Zbog takvog poteza duhanske industrije promijenjena je dinamika uplate trošarina u državni proračun te je tijekom prvih mjeseci 2013. godine uplaćen znatno manji iznos nego što je planirano i očekivano. Analizom je utvrđeno da su proizvođači svoje cijene povećali iznad potrebnog zbog povećanja trošarina u studenom 2012. godine, te si tako osigurali ekstra prihode od preko 100 milijuna kuna.

U cilju sprečavanja stvaranja zaliha cigareta, a s obzirom na planirano povećanje trošarine, kontinuirano su se provodile analize naručenih i izdanih količina markica te istovremeno pratila količina cigareta puštenih u potrošnju, a što je posljedično dovelo do obustave izdavanja duhanskih markica.

Dosadašnji sustav trošarinskog oporezivanja cigareta nije bio dostatan za sprječavanje špekulativnih zaliha koje su imale za cilj izbjegavanje plaćanja trošarine. To je imalo izravne štetne fiskalne učinke za prihode proračuna kao i nejednak tretman svih obveznika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21