News

Komentari 83

Proizvodnja cjepiva upitna - proizvođači ostali bez plastičnih vreća u kojima uzgajaju stanice

Proizvodnja cjepiva upitna - proizvođači ostali bez plastičnih vreća u kojima uzgajaju stanice

Radi se o sterilnim, jednokratnim, plastičnim vrećama zapremnine 2000 litara koje služe za uzgoj stanica koje se koriste u proizvodnji cjepiva

Svjetski proizvođači cjepiva suočeni su s nestašicom ključnih materijala koji su potrebni u proizvodnji cjepiva protiv covida. Najveći problem predstavlja nestašica velikih plastičnih vreća u kojima se uzgajaju stanice potrebne za cjepivo, prenosi The Guardian.

Izvršni direktor Novavaxa, Stan Erck, kaže kako je nestašica velikih plastičnih vreća zapremnine 2 tisuće litara predstavlja velik problem u proizvodnji dovoljnih količina cjepiva za globalno tržište.

Proizvođači tih vreća kažu kako farmaceutske tvrtke čekaju i do 12 mjeseci za isporuku sterilnih, jednokratnih vreća koje se koriste u proizvodnji brojnih lijekova pa tako i cjepiva protiv korone.

- Imate medij u kojem stanice moraju rasti. To su vreće zapremnine 2 tisuće litara koje je trenutno teško nabaviti. Zatim sadržaj vreće morate izliti i filtrirati, a i filtere je postalo teško nabaviti - rekao je Erck.

Erck kaže kako je posebna radna skupina zadužena za cjepiva u Ujedinjenom Kraljevstvu bila od velike pomoći u problemima s nabavkom materijala za proizvodnju, ali kako nije siguran hoće li druge zemlje i proizvođači moći nabaviti sve što im je potrebno.

Postoje 4 tvornice takvih vreća tvrtke ABEC, dvije u SAD-u i dvije u Irskoj.

- Kapacitet proizvodnje vreća ne može pratiti trenutnu potražnju tržišta. Također, postaje sve teže na vrijeme proizvesti i dijelove koji idu u sastav tih vreća. Najveći problem koji trenutno vidimo jest dostaviti te vreće kupcima u nekom razumnom vremenskom okviru - rekao je Brady Cole, podpredsjednik proizvodnje opreme ABEC-a.

ABEC je proširio svoje proizvodne kapacitete prošle godine i sada proizvode vreće zapremnine 6 tisuća litara koje su velike poput minibusa. I ostale tvrtke koje se bave proizvodnjom ovakvih vreća namjeravaju do kraja ove godine udvostručiti svoje proizvodne kapacitete.

Američka vlada stopirala je izvoz takvih vreća kako bi osigurala dovoljan broj za proizvodnju Pfizerovog cjepiva. Takve restrikcije mogle bi dovesti u probleme druge proizvođače.

 

 

 

Najčitaniji članci